måndag 12 november 2018

Allsvenskan kan nu summeras

            ÖSK har nu funnits i 110 år och fortfarande väntar supportrarna på guldet.Ja, nu kan vi göra bokslut över vår kära fotbollsallsvenska, som har berört och engagerat sedan 1924. Alltså snart i 100 år. Förutom en tioårsperiod under 1980- och 90-talet har en rak serie spelats, där vinnaren nu alltså korats. I år kan vi gratulera AIK.

För Örebro SK:s vidkommande blev det till slut en nionde plats. Det får väl vara godkänt i förhållande till de resurser man har. Jag minns hur många (även jag) var oroliga på försäsongen då man knappt hade värvat någonting. Men någon riktig indragning i bottenstriden blev det aldrig, som tur var.
I början var det istället tvärt om. Efter sju omgångar var man med i toppen på 15 poäng. Fyra vinster och tre oavgjorda hade gett den poängskörden och två av kryssen kom mot AIK och Norrköping. Värre var endast AIK och Hammarby.
Hammarby ja. Nog minns man väl den skandalmatchen som domaren avgjorde åt stockholmarnas fördel. Det var en i stort sett enig expertkår överens om. Efter det kom ÖSK av sig något och skulle blanda insatserna. Särskilt efter VM-uppehållet.
AIK har hela säsongen känts oerhört stabila. Man tillhör en sextett som har gjort 50 mål eller fler, men framför allt släppte man bara in 16 på 30 matcher. Alltså ungefär bara ett mål varannan match. Det är i defensiven man har byggt laget och visat sig vara oerhört svårslaget.
Enda förlusten kom mot blivande tvåan Norrköping så sent som i mitten av september. Norrköping noterade endast tre förluster, lustigt nog alla med 1-2, precis som på Olle Nordins tid. Att förlora borta mot Hammarby och Malmö är väl inte så mycket att säga om, men säkert kommer man drömma mardrömmar om Trellelborg efter årets säsong.
Skåningarna som åkte ur på endast 15 inspelade poäng tog fyra av dessa mot IFK Norrköping. Och den 29 april vann man i Norrköping med 2-1. Som allting artade sig spelade alltså trelleborgarna bort guldet för IFK. Så kan det gå. Bollen är rund. Eller "hela bollen måste ligga still vid frispark" som Ralf Edström en gång sa.
Vinnare av skytteligan blev följaktligen en spelare ur det laget som gjorde flest mål under året, Paulinho i Häcken, som mäktade med 20 strutar. Låt vara att han också är lagets straffskytt. Men när han i sista matchen mot Norrköping försökte få straff tyckte domaren att han filmade och fick därmed sitt andra gula kort, som betydde utvisning. Kan vara första gången i allsvenskans historia som skytteligavinnaren avslutade säsongens sista sekunder så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar