måndag 16 juli 2018

Frankrike värdiga mästare

För 20 år sedan vann Frankrike i sitt hemma-VM, efter att ha besegrat Kroatien i semifinalen. Igår besegrade fransmännen samma land i finalen, som vanns med 4-2.

Det var en historisk final, eftersom sex mål inte gjorts sedan 1958 i Sverige, när Brasilien vann över värdlandet med 5-2. I finalen 1966 blev det ju också 4-2, men först efter förlängning.

I matchen mot Frankrike hade Kroatien lite oflyt. Först ett baklängesmål, som visade sig vara ett snyggt självmål. Sedan straffsituationen, där bollen oturligt nog tog på fransmannens hand. Och visst, handen ändrade bollbanan markant, och då ska det vara straff.

Men ändå, Frankrike har visat att de har ett väldigt svårslaget lag. Man har ett bra försvar, plus ett hyperfarligt anfallsspel, med redan etablerade Griesmann och den nye Mbappé. På sätt och vis kändes det rätt att laget som så snopet berövades guldet i hemma-EM ändå fick det i VM.

Frankrike lär bara ha förlorat en match på 19 landskamper, och det mot Sverige i juni 2017. Sverige som också gjorde en bra match i november 2016 och var värda en poäng mot dem.

Så Sveriges VM-kvalgrupp visade sig innehålla ett väldigt starkt startfält. Resultat: ett VM-guld och en kvartsfinal. Det var den bästa VM-kvalgruppen före Portugal/Schweiz-gruppen, som bara kunde inkassera två åttondelsfinaler i VM.

Förmodligen hade Nederländerna också gjort bra ifrån sig i VM, om de hade kvalificerat sig. Men nu såg ju Sverige till att hålla holländarna bakom sig. Plus att man gjorde detsamma med både Italien och Tyskland. Dessutom att vinna mot högrankade Schweiz i åttondelen.

Att i gruppspelet hålla nollan mot och besegra lag som Sydkorea och Mexico var också bedrifter, två bra och svårslagna lag. Med alla ovanstående fakta i hågkomst kan man faktiskt ranka årets bragd högre än 1994 års.

Detta bådar gott för det EM-kval som stundar, som även inkluderar den nya spelformen med Champions League för landslag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar