onsdag 23 augusti 2017

Nu är nya ÖSK-tränarn klar

 
 
                                            Axel Kjäll klar som ÖSK:s tränare

 
Länspostens papperstidnings sportkrönika tar i morgon upp tränarfrågan. När den skrevs var dock inte allt klart, vilket det är nu. Som väntat blir Axel Kjäll det nya tränarnamnet, ÖSK:s nuvarande andretränare. Det tillkännagavs i eftermiddag på en presskonferens på Behrn arena.

ÖSK:s ordförande Björn Åqvist och VD Simon Åström kungjorde att man redan i vintras började titta på den framtida tränarfrågan. Simon kunde också meddela att Alexander Axén har ansvaret i morgondagens cupmatch mot Karlstad och i den allsvenska bortamatchen mot GIF Sundsvall på söndag. Därefter tat Axel Kjäll över resten av året och fortsättningsvis under flera år.

Klubbens sikte är att etablera sig i toppen, efter att de senaste åren ha blivit ett stabilt allsvenskt mittlag. Simon framhöll Axels fina fotbollskunskaper, med speciellt bra taktiska färdigheter. Dessutom påpekade han Axels intresse för att utveckla egna talanger.

Axel själv var väldigt glad att allt nu har löst sig, och att han kan svara när folk frågar om hans tränarframtid. Han ser det som ett stort ansvar att vara den som leder laget på plan, och ser fram mot det. Första matchen i den rollen blir därmed den 10 september mot självaste serieledarna Malmö FF. Enklare uppgift har han dock kunnat få, men det är väl lika bra för honom att ta tjuren vid hornen. 

Tränarfrågan i ÖSK hade diskuterats ända sedan klubben meddelade att Alexander Axén inte får förnyat kontrakt nästa år. Tränarnamn som Magnus Powell, Jörgen Lennartsson och Håkan Ericson hade också nämnts i diskussionerna. Vissa ville dock ha ett etablerat namn och Håkan Ericson var en favorit.

I Axel Kjäll som huvudtränare ser klubben en framtida stortränare, och då är det dumt att gå över ån efter vatten. Även om det kan tyckas som en chansning med någon som aldrig varit huvudtränare för ett allsvenskt lag. Dock verkar han noggrann och saklig, och har säkert ytterligare kvalitéer som inte kommit fram, på grund av att han fått stå tillbaka som andretränare.
 
Så jag håller med klubben och VD Simon Åström. För ponera att Axel till exempel blivit Jönköpings tränare och fört upp dem till toppen, så skulle vi ju här i Örebro ha grämt livet ur oss att det inte var i Örebro han nådde sina stora framgångar. Sedan hänger ju förstås mycket på vad han får för förutsättningar att jobba med. Man kanske inte kan begära underverk första året, men förhoppningsvis kan vi i slutet av 2018 års säsong ändå konstatera att klubben är på rätt väg mot högre höjder.
 
En fördel är också att Axel känner spelarna, minst lika bra som vad Alexander Axén gör. Dessutom tror jag att Axels ödmjuka och sympatiska framtoning kommer göra sig bättre på presskonferenserna. Kan tänka mig att fler frågor kommer våga ställas än vad som hittills skett och därigenom kan frågestunderna bli mer tillfredsställande.  Alexander Axén har tyvärr visat en onödig dryghet i sina svar och det är erfarenheter från fler ur mediakåren.
 
Ett senare ärende blir förstås vilken andretränare som väljs. Ett tänkbart namn skulle kunna vara Rickard Nilsson, som blev utsedd till Årets tränare för några år sedan, när han förde KIF Örebro till en andraplats i damallsvenskan. Kruxet är väl att han nu är uppbunden som tränare för BK Forward, som bäst krigandes för uppflyttning till division 1. Både Axel och Rickard har ett stort fotbollskunnande, och känner varandra sedan gammalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar