fredag 1 september 2017

Vilken baksmälla!

Sverige hade svävat på moln i nästan tre månader sedan den euforiska bragden mot Frankrike den 9 juni. Men igår kom den riktiga baksmällan, den svidande förlusten mot Bulgarien där hemmalaget vann med 3-2. En darrig svensk insats, även om man lyckades komma igen två gånger om. Men flera enkla misstag bäddade för förlusten.

1) Huvudspelet i försvaret. Typiskt nog så hade jag i min krönika i papperstidningen berömt det svenska försvaret för det respektfulla huvudspelet den senaste tiden. Eftersom det för några år sedan var Sveriges akilleshäl. Är vi tillbaka på ruta ett igen?

2) För dålig ansats. En reflektion innan straffen var Emil Forsbergs alldeles för korta ansats. Det brukar ofta bli straffmissar vid sådana tillfällen. Straffläggaren får inte lika bra skjuts på bollen då. Sedan kunde man kanske ha tänkt sig Jimmy Durmaz som exekutor, med sin grymma strafform i klubblaget.

3) Johansson, rör på påkarna. Vad gör Jakob Johansson innan Bulgariens tredje mål? Ett skolexempel på misstag man inte får göra, särskilt i ett sådant läge. Backen som passade Johansson hade också kunnat välja ett annat alternativ

I min papperstidningskrönika skrev jag också att Janne Andersson innan matchen satt i en guldsits. Men det var innan jag visste om hur läget var med förbundskaptenen. Han satt snarare på en toasits. Kanske att magsjukan på något sätt störde uppladningen, omedvetet hos Janne och spelarna? Så här i efterhand kan man se att det var ett dåligt omen inför matchen, eftersom det blev skit av alltihop.

Att Sverige ledde gruppen och hade allt i egna händer var egentligen för bra för att vara sant. Nu är tabellen på sätt och vis ordningställd, för Frankrike är gruppens bästa lag. Normalt sett ska Sverige bara kunna spela av matcherna mot Vitryssland och Luxemburg, och de sex poängen borde göra så att andraplatsen redan är klar innan den sista matchen mot Nederländerna borta. Detta eftersom det är målskillnad som räknas, och då var det bra att Holland fick stryk med 0-4 mot Frankrike.

Men så har vi nästa krux. Det är nio kvalgrupper och bara de åtta bästa grupptvåorna går till playoff. Då kanske man till och med måste ta poäng mot holländarna.

Sedan har vi ju den eventuella lottningen i playoff. Ska det bli Ronaldos Portugal igen? Eller kanske Island, eller Danmark igen? Den som lever får se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar