lördag 10 juni 2017

Länsspelarna i Toulouse gav vinnarspår

Vi i vårt län kan känna oss stolta eftersom en degerforsare och en örebroare fixade så att Sverige har vinnarspår mot VM 2018. Det är förstås många svåra matcher kvar, men nu har Sverige saken i egna händer.

Tänk vad skönt för Toulousspelarna Ola Toivonen och Jimmy Durmaz att få sätta dit Frankrike, när de inte har varit helt ordinarie i klubblaget i det landet. Nu fick de allt visa vad de går för. Ingen lär nog underskatta dem efter gårdagens landskamp i VM-kvalet.

Och vilket slut sedan. Ola Toivonens mål lär nästan bli lika historiskt som Zlatans 4-2 mot England, även om målen inte kan jämföras. Att näta från den bortre planhalvan hör inte till vanligheterna och målet kommer vevas runt om i hela Europa, och kanske hela världen.

Jag var på¨plats både 2005 och 2009 i Budapest, när Zlatans konstmål mot Ungern i kvalmatcherna blev avgörande och har känt samma eufori förr. När man är inställd på ett oavgjort resultat och det ändå blir seger i slutsekunderna är som en skänk från ovan.

Taket på den sportbar jag tillsammans med vänner såg matchen i går höll på att lyftas vid 2-1, och man trodde inte det var sant. Någon liknade det med " ... den glider in i mål..." den spännande upplösningen i ishockey-VM 1962. Men det här trodde man inte skulle kunna gå att uppleva inom fotboll, och på denna nivå.

Den franske målvakten Hugo Lloris måste ha känt sig som en landsförrädare efter sitt fatala misstag, men var i intervjun efteråt ändå diplomatisk. "Ibland gör man sådana här beslut, som visar sig vara felaktiga. Det hör till spelet."

Och Ola Toivonen nämnde i sin intervju att han först undrade vad Sebastian Larsson höll på med, som jagade bollen och stressade målvakten när bara sekunder återstod. Men det var ju just det här som bäddade för målet, all cred till Seb.

Ett genuint lagarbete banade väg för skrällen, som man nog ändå får kalla det. Sverige på 34:e plats mot ett Frankrike rankat 6:a, skulle inte kunna sluta med hemmaseger. "Men humlan kan flyga", och allt kan alltså hända i fotboll. När en jobbarkompis nämnde till mig på eftermiddagen att Sverige stod i 5.25 hos Svenska Spel, kunde jag inte låta bli. En satsad hundring blev således 525 kronor tillbaka, så gissa om krönikören jublade av flera anledningar.

Men faktiskt fanns en positiv känsla under dagen, man anade att Janne Andersson har något stort på gång. Detta såg man redan i november, där Sverige var värda minst oavgjort borta mot Frankrike, men där oturen grinade illa. Denna gång hade man istället Fru Fortuna med sig. För tänk om Toivonens skott tagit i stolpen? Då hade ingen svensk kunnat få en blund i ögonen under natten.

En stor sammanhållning visades denna kväll, där alla hjälpte varandra. Robin Olsen trygg och säker i målet och där spelare som Jakob Johansson, Augustinsson och Nilsson Lindelöf går från klarhet till klarhet.

Nu ska inget tas ut i förskott, men kan landslaget spela lika klokt i de återstående matcherna kan andraplatsen vara säkrad när Sverige möter Holland borta i sista matchen den 10 oktober.

Sammanfattningsvis är det en skön känsla att Sverige är det första laget på länge som besegrat Frankrike över 90 minuter, nåja 93 då. Inte ens under EM förlorade fransmännen någon match efter ordinarie speltid.

Och på bara några månader har Sverige vunnit över både EM-segraren Portugal och EM-tvåan. Känn på den. Med detta lag hade säkert svenskarna kommit bättre till i förra årets turnering. Men nu får vi verkligen hoppas att det går vägen till VM ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar