onsdag 14 juni 2017

Armenteros största behållningen

Även det svenska landslaget har gått på sommarlov och sista matchen för säsongen spelades på tisdagskvällen. Matchen mot Norge i Oslo slutade 1-1, efter ett litet knackigt svenskt spel. Förbundskaptenen Janne Andersson trodde att bragdmatchen i fredags mot frankrike fortfarande satt i huvudet. Kanske var det så, men förmodligen fanns tankarna på en ledighet som snart hägrade. Och att då vara skadad under denna semester hade inte varit önskvärt. Det var säkert det som bidrog till den mer försiktiga insatsen från svensk sida.

Sedan får man väl prioritera. Janne Andersson valde att lufta spelare framför att vara säker på vinst. Det kan vara förnuftigt i längden, eftersom många spelare kan gå åt till den avgörande hösten, och förhoppningsvis nästa års VM.

Det kan nog sägas att om Sverige ställt upp med samma lag som mot Frankrike så hade utgången varit given. I denna vänskapslandskamp hade dock Sverige råd att göra ett sämre målmässigt resultat, men som ändå kanske lönar sig.

Ingen av fredagens startspelare fanns med i laget vid avspark. Endast i fredags inhoppande Sebastian Larsson och John Guidetti var med, och där åtminstone den förstnämnde kunde stärka sina aktier något. Guidetti väntar fortfarande på sitt genombrott i landslaget.

Nu får han nog finna sig i att konkurensen om forwardsplatserna hårdnat ytterligare sedan Samuel Armenteros presenterat sig i landslaget. Skyttekungen med 19 mål i den holländska ligan har den där rätta målnäsan. Det är inte bara utseendet som påminner om en viss Martin Dahlin, här är Janne Andersson att gratulera till en verklig målskytt.

Han måste väl komma med i VM-kvaltruppen och jag skulle gärna vilja se honom redan i höstens första VM-kvalmatch mot Bulgarien. Det kan bli på bekostnad av Ola Toivonen, eller också om Armenteros kommer in i andra halvleken. Men det måste i så fall bli tidigare än den 69 minuten, som mot Norge. Det bytet var kanske något signifikativt för framtiden, Guidetti ut och Armenteros in.

Efter en hyfsad start från Sverige tog dock Norge över taktpinnen. Det kanske inte var så konstigt egentligen, för så bra är inte Sverige att man kan dominera med sitt "reservlag". Norge hade flera chanser innan 1-0 kom i den 45 minuten av Mohamed Elyounoussi. Det var ett mål som hängt i luften.

 Svenske målvakten Kristoffer Nordfeldt fick visa sig på styva linan även i den andra halvleken innan den svenska ordningen återställdes. Det räckte faktiskt med att släppa in Emil Forsberg, så blev det mycket mer fart i spelet. Den spelaren kommer betyda oerhört mycket för svenskt vidkommande i framtiden. En nutida Tomas Brolin.

Och Samuel Armenteros behövde alltså bara drygt tio minuter på banan innan han gjorde sitt första mål i sin första landskamp. Imponerande, och här har vi en riktig måltjuv. Resultatet 1-1 var därmed rättvist, efter omständigheterna. Andersson och Lagerbäck kunde därmed enas i en vänskaplig handskakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar