söndag 14 augusti 2016

Viktiga bortasegrar för länslagen

Söndagen bjöd på två riktigt sköna 1-0-segrar på bortaplan för våra länslag, ÖSK och DIF. I allsvenskan gjorde ett tappert kämpande Svartvitt livet surt för ivrigt anfallande Häckenspelare. Och i superettan vann Degerfors den hyperviktiga sexpoängsmatchen mot Assyriska. Synonymt för lagen var att deras mål kom strax före pausvilan. För DIF:s del innebär detta att man nu har fem poäng till godo ner till det förhatliga kvalstrecket, som gäckat värmlänningarna under lång tid.

För ÖSK:s vidkommande innebär deras trepoängare att de lägger sig före just Häcken, och har utmärkt läge för ytterligare avancemang i tabellen. IFK Göteborg har två poäng mer och AIK tre fler än ÖSK. Ett AIK som kommer på besök till Behrn arena nästa söndag. Det är ett otroligt formstarkt AIK, som bara förlorat en match på tolv omgångar, 0-2 mot Malmö. Rikard Norling har verkligen fått fart på AIK:benen.

Innan vinsten mot Häcken hade ÖSK endast noterat en trepoängare på sju matcher, bortasegern mot Falkenberg. Därför måste dagens seger ha känts väldigt värdefull för laget, som haft en aning turbulens kring startelvorna den senaste tiden. Efter AIK-matchen kan ÖSK summera en period som inneburit dubbelmöten med fyra av allsvenskans toppklubbar, och med poäng mot solnaiterna på söndag skulle väl holmgången under denna period anses vara godkänd. Att förlora mot MFF och IFK Norrköping är trots allt ingen katastrof. Det är de som gör upp om slutstriden och ÖSK kanske kan sikta på en tredjeplats.

Nu på söndag är troligtvis Ajdarevic åter med från start igen, mot Häcken fick den slitne OS-spelaren bara tio minuter. Men det var viktigt för att lugna ner manskapet och föra segern i hamn. För ÖSK hade nämligen tagit ledningen med 1-0 i den 35 minuten, trots att Häcken skapat det mesta i chansväg. Men Viktor Sköld snappade upp ett slarvigt uppspel från Häckenförsvaret och kunde vidarebefordra till RÅP, som i sin tur såg Broberg i en ännu bättre position. Det var därmed Martins första mål för säsongen och vi hoppas förstås att det är början på en repris av förra hösten.

I början av andra halvleken fortsatte Häckenanstormningen, men ÖSK-försvaret var skickligt, med viss tur. Både stolpe och ribba prickades. Ribban ja, när tio minuter återstod fick Crespo på ett kanonskott som gick i ribban och ner i backen. Nu är det ju så att vi inte har målkameror i svensk fotboll och då kan man inte lasta domarna för att de inte blåste mål. De måste vara tvärsäkra på ett sådant beslut och i avsaknad av något sådant går det alltså inte att döma mål. Men man kan ju naturligtvis förstå Häckenspelarnas frustration. Och Crespos.

Samtidigt hade det varit grymt för ÖSK:arna att tappa poäng på det sättet. Och som Alexander Axén mycket riktigt sa efter matchen, sådant där jämnar ut sig under en säsong. "Ett bra lag förtjänar tur" är ett annat uttryck som ofta används och förmodligen har väl klubben tjänat in denna "Guds försyn" på något sätt.

Marcus de Bruins vinstmål kan vara guld värt för Degerfors. Det innebär att klubben nu får lite andrum och har chans att "inskola" ex-ÖSK:aren, och även tidigare Degerforsspelaren Shpetim Hasani i laget. Mot Assyriska fick han komma in i den 57 minuten och hade mot slutet ett ypperligt läge att punktera matchen.