torsdag 11 augusti 2016

Japaner, japaner, japaner ...

... japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig.

Ja, så lät det ju som bekant för 80 år sedan i OS då Sven Jerring refererade Sveriges sensationella förlust med 2-3. Nu i natt var det ingen större sensation, men likväl förlust mot tappert kämpande japaner som tycktes vara överallt samtidigt. Liksom Sverige hade de allt att vinna för att gå vidare i turneringen. Men då krävdes att Colombia tappade poäng.

Rapporter gjorde dock gällande att sydamerikanerna nätade ganska tidigt mot ett reservbetonat Nigeria, som redan var klart för kvartsfinal. Colombia höll undan och då var egentligen resultatet i Sveriges match mot Japan betydelselöst. Men förstås var de tvungna att ta chansen och vinna matchen.

Japan hade mycket boll i den första halvleken och störde Sveriges uppspel ideligen. Inte förrän Astrit Ajdarevic mot slutet av halvleken började tröttna och gick ner och hämtade boll blev det några halvchanser till Sverige. Bland annat genom hans precisa långpassar. Annat på Ajdarevics pluskonto var farliga hörnor och ett frisparksinlägg som överraskade den japanske målisen som var tvungen att tippa till hörna.

Även om Japan inte var så målfarliga i den första halvleken så började de bättre i den andra, med mer spetsanfall. Tydligen hade order getts i pausen om att gå rakare på mål. Detta gjorde också att Sverige fick mer ytor.

En dubbelräddning av Andreas Linde i den 63 minuten var bara början på en Japansk stormoffensiv som skulle ge utdelning bara minuten senare. Samtidigt som dystra siffror gjorde gällande att Colombia utökat till en 2-0-ledning. Detta hade tydligen inte nått japanska öron som fortsatte med sin bländande fotboll. Egentligen är det tråkigt att det sevärda laget nu inte gick vidare heller.

I Andreas Linde har vi en framtidsmålvakt och han höll verkligen siffrorna nere i matchen. Det blir nu tufft för ex-ÖSK:aren Rinne att slå sig fram i landslaget.

I EM och här under OS har vi dock sett att Sverige egentligen är en ganska obetydlig nation i den stora fotbollsvärlden. Det finns många lag som är bättre än våra representationslag.

Detta kunde också vår nye förbundskapten Janne Andersson konstatera i sitt Sommarprogram i radions P1. Men som han sade "vi får hitta vår speciella väg till segrar", och spela efter egna resurser. Ungefär samma recept som tog Island så långt i EM. Och just Lasse Lagertbäck kommer bli Jannes högra hand, vilket var en stor fotbollsnyhet som släpptes i programmet. Andra imponerande namn i staben blir Tom Prahl och Jonas Thern som talangscouter och kartläggare av motståndare.

Det kan behövas inför den svåra uppgiften med Nederländerna hemma den 6 september.

Janne sa också i sitt program att han är van att slå ur underläge och att inte ha så stora förutsättningar med sina lag. Men ändå tog han lilla Norrköping överraskande till guldet förra året. Just det gör att man kan andas en viss tillförsikt inför framtiden för svensk fotboll, även om laget är inne i generationsväxling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar