måndag 11 juli 2016

Portugal gjorde en Grekland

EM-mästarna Portugal fick sin titel retroaktivt, tolv år. För visst skulle de väl ha tagit hem EM på hemmaplan redan 2004, då Grekland snöpligt nog knep guldet mitt framför ögonen på dem. Detta sagt utan att ta från grekerna något från hjälteinsatsen.

I årets final fick Frankrike uppleva något liknande, att som hemmanation bli snuvade från mästartiteln. Dessutom av ett lag som hela tiden kommit smygande, utan att direkt övertyga. Den enda matchen som Portugal vann under ordinarie tid i årets EM, var i semifinalen mot Wales, då man vann med 2-0. Sedan har det blivit idel oavgjorda.

Så därför låg väl också ett oavgjort resultat efter 90 minuter i luften, särskilt som Frankrike inte förlorat under dessa minuter.

Minns att Portugal var extra illa ute den 22 juni. De låg under mot Ungern tre gånger, men lyckades komma tillbaka in i matchen och turneringen. Förlust där och det hade varit färdigspelat redan efter tre matcher. Nu fick de spela maximala sju matcher.

Detta tack vare undret Ronaldo, som har en förmåga att dyka upp när man minst anar det. Ett Portugal utan Ronaldo är betydligt decimerat. Det visste Frankrike och även den franske spelaren Dimitri Payet, som gick in väldigt elakt i en närkamp mot portugisen.

Det slutade med att Ronaldo var tvungen att bryta och Frankrike hade fått trumf på hand. Men en hjälteinsats av de övriga Portugalspelarna gjorde det svårt för Frankrike att näta. Närmast var man i den sista matchminuten innan förlängningen, då med ett stolpskott av inhopparen André-Pierre Gingac.

I den 115 minuten fick den inhoppande portugisen Eder extra yta och kunde få till ett skott som betydde 1-0. Förresten, kusligt likt det mål som Sverige föll mot Italien med. Också det inskjutet av en spelare med namnet Eder.


Det är inte utan än att man gläds med portugiserna som tvingades till det stora avbräcket i matchinledningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar