söndag 17 juli 2016

Målen uteblir

I början av allsvenskan öste ÖSK in mål, på alla möjliga och omöjliga sätt. Nu har man inte nätat på mer än 270 minuter. Anledning till oro? Nja, motståndet har varit svårt under de här tre matcherna med AIK och Malmö borta. Visserligen är också Häcken ett lag på den övre halvan, men hemma mot göteborgarna ska inte ÖSK behöva gå mållöst. Åtminstone om man gör anspråk på att vara ett topplag.

Så lite oroligt känns det faktiskt när man ser hur både DG, Broberg, Ajdarevic och övriga kämpar och står i utan att få till det. Att Sema och Ajdarevic är ÖSK:s toppforwards i uppställningen  ger en känsla av brist på utpräglade anfallare. De är egentligen mittfältare, som ÖSK har en uppsjö av. Vi får se av sommarens nyförvärv om det kan finnas några spår av en riktig målspruta.

Trots 0-0 i matchen mot Häcken så saknades det inte målchanser. Ungefär lika många åt bägge håll och varsin ramträff. De kom nära i tid då Häckens Samuel Gustafson efter 22 minuter prickade stolpen efter en omställning. Vid ett frisparksinlägg fyra minuter senare seglade Ajdarevics boll över alla spelare, inklusive Häckenmålvakten Peter Abrahamsson, men tog i ribban.

Häcken började matchen bäst, men sedan tog ÖSK över och hade vissa bud på mål. Den bästa chansen kom i den 31 minuten då Broberg helt plötsligt befann sig fri med målvakten. Han hade tre alternativ: slå bollen till vänster, till höger eller mellan benen. Beslutet måste komma ögonblickligen och det är svårt att säga vilket alternativ som hade varit det bästa. Nu försökte Broberg få in bollen mellan målvakten och stolpen, men Abrahamsson fick upp en hand och räddade till hörna.

I den första halvlekens slutskede fick ÖSK en frispark strax utanför Häckens straffområde. Det är vid sådana lägen som vi sett Nordin knorra in bollen i krysset och man hade nog hoppats att han fått chansen även denna gång. Men Ajdarevic är också ett frisparksnamn, där hans skott mer går på kraft. Bollen gick stenhårt under muren, ungefär som 0-3 mot Gefle, men denna gång räddade målvakten.

Andra halvleken ägdes faktiskt mest av Häcken och ett bortamål hängde i luften flera gånger. ÖSK sackade rejält i den andra halvan och fick inte till mycket framåt. Det var samma mot MFF och uppenbarligen har inte Svartvitt kommit in i det allsvenska tempot igen efter sommaruppehållet.

Som det ser ut nu ska man därför inte ha för höga förväntningar på laget framöver. Kanske att det gick lite för lätt i våras. Kom ihåg att man hade ett stort flyt i slutet av flera matcher som mot Hammarby och Elfsborg.

Glädjande är ändå att försvarsspelet verkar sitta säkert och där Moberg styr sin fyrbackslinje på ett förtroendegivande sätt. Bäst i ÖSK idag och kanske bäst på plan var ändå Nordin Gerzic, som tog ett stort ansvar både framåt och hemåt. Hans fina spel behövs senare när Ajdarevic försvinner till OS-spel. Dock finns inte Nordin med i nästa match borta mot Falkenberg, eftersom han är avstängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar