måndag 11 april 2016

Välförtjänt ÖSK-seger mot Södra inför ny storpublik

Efter Jönköpings två raka segrar var ÖSK förvarnat, och man märkte inte tillstymmelse till underskattning. Nykomlingarna brukar ju vara som bäst i början av säsongen. Efter Jönköpings förlust mot ÖSK ikväll har bägge nykomlingarna förlorat, och det har förresten alla lag gjort utom Djurgården, IFK Göteborg och AIK.

Jönköping visade sig vara väldigt ambitiösa de första minuterna och ÖSK lät dem hållas. Sedan var det dags för Crespo att börja oroa Jönköpingsförsvaret. Först med en stolpträff i den 7 minuten och bara sekunder efter med en tilltrasslad situation, där han själv hamnade i stolpen med bröstkorgen. Man befarade en revbensskada, men kollisionen såg kanske värre ut än den var. Crespo reste sig upp, skakade om magen och var lyckligtvis redo för spel igen.

Efter en kvart hade även Kalle Holmberg en farlig chans inne i straffområdet, men skottet gick strax utanför stolpen. ÖSK hade hur som helst tagit kommandot om matchen och 1-0 låg i luften. Det kom i den 22 minuten då Mobergs inlägg nådde Crespo, som snyggt lade ner till Astrit Ajdarevic som i sin tur elegant placerade in skottet otagbart för Jönköpingsmålvakten.

Två minuter senare trodde man att det var en repris som visades. Hög boll mot Crespo som nickades ner till samme Ajdarevic, som satte dit högerfoten än en gång. Dock kom skottet strax över.

Innan säsongens början trodde man att det skulle bli Ajdarevic som skulle leverera passningarna Crespo och inte tvärt om. Men det är bara bra att se att det finns fler anfallslösningar.

ÖSK skulle göra 2-0 innan paus, men ett mål som blev bortdömt för offside. Linjemannen var tveksam och dröjde länge, vilket var förståeligt, eftersom det var oerhört svårbedömt. Jönköping då? Nej, de skapade egentligen bara en halvchans i första halvleken.

Direkt i början av den andra trodde man att ÖSK skulle göra sitt andra mål som hängt i luften. Ajdarevics fina pass friställde Crespo, som hade att välja mellan att skjuta direkt eller att runda målvakten. Det senare beslutet resulterade dock inte.

Sedan fick J Södra sin ordinarie målvakt Anton Cajtoft skadad och det blev ett avbrott i matchen. ÖSK behöll trycket men kunde inte skapa några direkta farligheter, ända tills den 78 minuten då Ajdarevics frispark snyggt räddades av den nyinsatta målvakten Damir Mehic.

I slutet höll publiken andan eftersom Jönköping satsade stort på en kvittering. Det fanns även vissa farhågor för straffavblåsningar. Dels vid Sebastian Rings brytning, även om den var klockren. Men kanske mest då Kalle Holmberg slet tag i en Jönköpingspelares arm i straffområdet.

Domaren lade till sju minuter och i den fjärde övertidsminuten kunde DG säkra segern med sitt snygga 2-0-mål. Trodde alla, men bara minuten efteråt blev det nerv i matchen igen då Tommy Thelin reducerade till 2-1. Detta blev ändå slutresultatet inför 7753 åskådare.

ÖSK ligger nu på delad fjärdeplats i allsvenskan, med sex poäng. Förra året skulle det dröja långt in i slutet av maj innan den poängsumman överskreds.