söndag 24 april 2016

Semas show vände

Att vara inhoppare och komma in och vända en hel match. Det måste vara bland det skönaste som finns för en fotbollsspelare. Man ser det ibland och ikväll hände det på Behrn arena när ÖSK vann mot IFK Göteborg med 3-2.

I den 67:e matchminuten är ställningen 1-2 och IFK Göteborgs spelövertag känns övermäktigt för hemmalaget att rå på. Det har varit bud på 1-3 och någon poäng för ÖSK känns långt borta.

Inom tysk fotboll kallar man det för fingerspitzgefüh och här hemma säger vi fingertoppskänsla. Det var vad tränare Alexander Axén visar när han kastar in Maic Sema i den 67 minuten. Visserligen har han varit inhoppare förut, men inte förrän ikväll ger det resultat.

Bara en minut senare kvitterar Sema till 2-2 sedan Astrit Ajdarevic levererat en fin boll. Visserligen kommer Sema långt ut sedan han rundat John Alvbåge i Göteborgsmålet, och många brukar missa målet vid en sådan dålig vinkel. Men Sema har bra teknik och balans på kroppen och lyckas få in kvitteringsmålet. Plötsligt är det match igen och Göteborg verkar inte så farligt längre.

Ett mål ger ofta energi och så blir det även nu. Bara sju minuter senare har Maic Sema gjort 3-2 och bortalaget är i brygga. ÖSK har gjort det ingen trodde var möjligt. Det är inte för inte som IFK Göteborg var det sista laget att förlora en match i årets allsvenska. Ett oerhört svårslaget lag. Ska man vinna mot dem behövs en hel del flyt.

Även om man leder mot IFK så kommer de alltid igen. Så var det ikväll, eftersom de vände ÖSK:s 1-0-ledning till 1-2, och då såg det verkligen mörkt ut för svartvitt.

ÖSK har haft svårt att vinna mot Västkustlaget, men ändå så har det ofta blivit många mål. För bara några år sedan blev det 3-4 hemma, och många matcher har även slutat 2-2. Skönt för ÖSK att äntligen ha skakat av sig något av IFK-spöket.

Det kanske är lite orättvist att efter kvällen säga att Maic Sema är ÖSK:s nye Crespo, som var den spelare som fick byta av då Sema kom in. Visserligen är bägge spelarna mörkhyade, men där stannar likheterna. Där Crespo förlitar sig på sin styrka och snabbhet så är Semas förtjänster kvickhet i fötterna och smidighet. Sema utmanar rättvänd och kan skapa chanser på egen hand.  Ikväll fick Crespo inte de rätta bollarna att jobba på, därav bristen på målchanser från hans sida.

I övrigt kämpade kollektivet på bra och för att nämna några fler spelare än Sema vill jag framhålla DG, Gerzic och Erik Moberg. Vilken klippa han är i försvaret, vann de flesta nickduellerna. Rinne tog det han skulle och gjorde en ypperlig räddning då Tobias Hysén försökte runda målvakten.