måndag 7 september 2015

Nu blir det onödigt spännande

Sverige missade chansen att så gott som säkra EM-biljetten i och med förlusten mot Ryssland. Ett pånyttfött lag med sparkade tränaren Fabio Capello grep sista halmstråt, och Sverige lät dem göra så. Inför matchen hävdade Erik Hamrén att Sverige skulle gå på offensivt, men något sådant kunde inte upptäckas i den första halvleken. Det var bland de mest händelsefattiga halvlekar man sett från blågults sida.

Däremot kom ryssarna med flera farliga attacker vilket resulterade i mål i den 38 minuten. Dessförinnan hade man fått ett mål bortdömt för offside, vilket var turligt för det svenska försvaret som inte hängde med där. På reprisen ser man att offsideavblåsningen var tveksam.

Men även Sverige fick ett bortdömt mål med stora frågetecken och man kan undra vad domaren såg för ojust i den situationen.

I den andra halvleken var Zlatan tvungen att utgå på grund av en sträckning. Men vi fick ändå se mer av det svenska laget, som öste på för fullt i flera bra anfall. Bland annat hade Emil Forsberg ett par farliga skott, men den ryske målvakten gjorde några helt grymma räddningar.

I och med Sveriges stora offensiv blev det fullt med luckor bakåt och Martin Olsson var vid ett tillfälle tvungen att rädda på mållinjen. På det hela taget var det ett rättvist resultat om man ska vara helt opartisk. Ryssland var det bättre laget, även om man vet att Sverige kan bättre än så här.

Så det är väl bara att visa det mot Österrike. Även om österrikarna säger att de ska gå för fullt så måste det rimligen insmyga sig en del bekvämlighet i det redan EM-klara laget. Motivation slår klass vilket bör leda Sverige till seger. Man minns hur man tog chansen och vann mot Holland med 3-2 för fyra år sedan och säkrade en EM-biljett. Då utan en viss Zlatan Ibrahimovic och vi får se om denne spelar denna gång.

Holland som annars är EM:s stora negativa utropstecken, med förlust hemma mot Island som är motsatsen. En fantastisk prestation av islänningarna som säkrar EM-deltagande mot Kazakstan. Men vi har andra överraskningar som Albanien, Wales och Nordirland. Det verkar som den europeiska fotbollskartan får ritas om.