onsdag 9 september 2015

Sverige är inte bättre än så här

Lördag 5 till tisdagen 8 september kommer för alltid vara mörka dagar i den svenska fotbollshistorien. Det var då Sverige missade chansen att ta sig till EM 2016. Eller ja, missade den direkta möjligheten, för än så länge finns den krångliga vägen kvar, den med play-off. Men där blir det svåra lag att möta, det kan bli både Irland, Danmark, Turkiet eller Ukraina. Lag som just nu får hållas bättre än det svenska landslaget, som nu rimligtvis lär sjunka flera placeringar på FIFA-rankingen.

Svensk fotboll befinner sig i en smärre kris, åtminstone på A-lagsnivå. Våra U21-grabbar visade ju helt andra takter i somras. Frågan är om det går att bygga upp något slagkraftigt landslag till VM-kvalet nästa höst? Men i de två senaste matcherna ville det sig ju inte. Österrike var bättre än Sverige på alla punkter, kanske att vi på målvaktssidan var jämbördiga. För Andreas Isaksson var helt outstanding och var den som höll laget kvar i matchen.

Men vad gör Kim Källström efter 8 minuter? "Jag touchade honom lite". Jojo, det var rena kapningen. Absolut tabu i eget straffområde och något han rimligtvis borde känna till efter så många år. Att få 0-1 på straff redan i inledningen måste ha känts blytungt för di svenske och ständigt denne Alaba. Han har ställt till det förut för Sverige.

Nu tror jag ju inte Sverige hade kunnat rubba Österrike även utan baklängesmålet på straff, det var helt enkelt klasskillnad. Att laget tar hem kvalgruppen i suverän stil säger också det mesta och det kan bli intressant att följa dem i fortsättningen. Österrikarna störde Sveriges uppspel ideligen och verkade vara i väldigt bra fysisk form. Det var egentligen aldrig oroligt kring deras försvarsspel.

Ja, det blir (förmodligen) således en ny play-offmatch för Sverige. Man minns den för två år sedan mot Portugal med fasa och risken är att vi får uppleva något liknande senare i höst. Om inte Sverige lyckas ta sig till EM tror jag Erik Hamrén tackar för sig och det bör han göra. Då gäller det att tänka nytt och önskedrömmen vore att U21-lagets Håkan Ericson tar över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar