måndag 13 oktober 2014

Zlatans kronprinzar

Vi såg tv-bilderna som kommer bli klassiska, hur Zlatan tog sina "kronprinzar" (som också har Z i sina namn) under sina vingar och gratulerade dem för målet. Det var i den 33 minuten mot Liechtenstein då Jimmy Durmaz passade Erkan Zengin till Sveriges 1-0 hemma på Friends arena. Zlatan hade sagt till dem bägge att de skulle göra mål i söndags, och oraklet från Rosengård fick rätt. Blågults 2-0-triumf skulle nämligen bestå av mål av de bägge Z-spelarna. Bägge målen dock lite turliga, Durmaz blev bjuden på bollen av målvakten och höll sig framme och sulade in tvåan.

Z-ligan kan mycket väl bli Sveriges stora vapen i den kommande jakten på en EM-plats till 2016. Numerologi är ju ett begrepp, men jag vet inte om det finns något som kallas Namnologi. Men håll med om att de tre spelarnas namn bildar en speciell balans och harmoni. Z först, i mitten och i slutet: Zlatan Ibrahimovic, Erkan Zengin och Jimmy Durmaz. Lustigt nog har de alla tre även en frisyr som liknar varandras.

På grund av Zlatans onda häl kunde vi inte få se honom varken mot Ryssland eller  Liechtenstein. Men då tog de bägge andra hand om taktpinnen i stället. Särskilt Jimmy Durmaz var ofta nere i försvaret och hämtade boll för att sedan lägga upp anfallen. Han var bäst på plan i bägge matcherna. Sedan har vi Zengins skott som alltid är farliga.

Fyra poäng på de bägge matcherna får anses godkänt, särskilt efter hur spelet utvecklade sig. Sverige övetygade dock inte, och i fortsättningen behöver vi nog ha en Z-formad treenighet, för att vinna gruppen. Nu fick ju Sverige lite hjälp i den kampen då Ryssland helt oväntat tappade poäng hemma mot Moldavien. Något som våra spelare mycket väl också kan göra borta mot Montenegro den 15 november.

Det verkar kunna bli en riktigt spännande och jämn grupp och vi ser an framtiden med tillförsikt. Hoppas bara att laget klarar sig från skador och kan mönstra bästa möjliga uppställning.

Till sist har KIF Örebro helt oväntat fått en gyllene chans till andraplatsen i damallsvenskan. Men då krävs en poäng hemma mot Eskilstuna i den avslutande omgången på söndag. En sådan framgång skulle också innebära spel i Champions League nästa år. Det är Rickard Nilssons tjejer verkligen värda efter årets fina säsong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar