tisdag 9 september 2014

Historien upprepade sig inte

För drygt ett år sedan spelade Sverige VM-kval borta mot Österrike, som fick straff i den första halvleken. David Alaba satte den otagbart i mål bakom Andreas Isaksson, och Österrike ledde med 1-0.

Igår spelade Sverige EM-kval borta mot Österrike, som fick straff där Alaba nätade, 1-0. Likheterna var kusligt slående, och ibland heter det ju att "historien upprepar sig". Bara fem minuter efter hemmalagets snöpliga ledningsmål såg Erkan Zengin till att ändra på förutsättningarna för ett olyckligt återupprepande, då han snyggt satte 1-1.

För i förra årets match gjorde Österrike även 2-0 i den första halvleken, medan det nu alltså blev utjämnat i densamma. Därefter låg de vitklädda på oroväckande mycket och lyckades få till stora gräsytor på den svenska planhalvan. De kom till flera farliga avslut och hade blågult mött ett annat lag med vassare avslutare så hade halvtidsresultatet kunnat var 3-1, eller kanske rent av 4-1.

Den enda svenska chansen utöver målet i den första kom också genom Erkan Zengins ruskiga tryck i högerdojan, men slutade nu med ett ribbskott. Nåväl, Andreas Isaksson fixade så att Sverige var kvar i matchen och kunde gå till vila med 1-1.

Efter paus inledde Österrike också starkt, men Sverige höll emot och kunde ordna till en välbehövlig poäng i premiärmatchen.

I en intervju innan match hade Zlatan sagt att man skulle vara nöjda med en poäng beroende på hur matchen utvecklade sig. Nu får man väl säga att matchen blev precis så att en poäng var glädjefullt.

Men undrar vad som hade hänt om Albin Ekdahl mot slutet hade valt att passa ut till vänster mot Erkan Zengin i stället för att gå själv på skottförsök? I ett sådant läge borde nog Albin ha tänkt på Erkans tidigare flyt och varit osjälvisk.

Men som sagt, en poäng kan vara avgörande när gruppen är färdigspelad i slutet av nästa år.