måndag 19 maj 2014

Favorit i repris

Jovisst, vi har sett det förut. Nordin Gerzic sätter ett frisparksmål med matchens sista spark. Mot AIK för fyra år sedan innebar det 1-0 och tre poäng. Ikväll skrevs siffrorna till 2-2, men lika fullt blev Nordin poängräddare.

Efter spel mot ett mål i den andra halvleken var det fruktansvärt snopet då Gefle IF tilläts sticka upp med ett ströanfall och få till en straffsituation. Från läktarplats såg straffen tveksam ut, men ÖSK-backen Nkili sätter otvivelaktigt ut ett ben, och tv-bilderna visade att domaren dömde rätt. Jonas Oremo hade sedan inga problem att ge bortalaget ledningen.

Gefle tog även ledningen i den första genom Jonas Lantto efter att Patrik Haginge missat en brytning. Men i den halvleken hade gästrikarna åtminstone ytterligare en målchans, i den 14 minuten då Dioh Williams sköt tätt utanför. Alltså totalt två mål på tre målchanser, vilket Gefle naturligtvis måste vara nöjt med, trots poängtapp.

Normalt sett ska ÖSK vinna en sådan här match efter sin speldominans. Men den senaste tiden har målskyttet sviktat. Efter dagens första halvlek hade ÖSK spelat åtta sådana och bara åstadkommit målet mot IFK Göteborg. Det var inte för inte som man till mans efterlyste Crespo i paus. Alla vi som gjorde det blev sedan bönhörda.

Med Alhassan Kamaras närvaro blev Gefleförsvaret mer oroligt, jämfört med sin stabila insats i den första halvan. En djupledslöpare kan skapa stora ytor också åt sina medspelare. Även 1-1 i den 73 minuten var signerad Nordin, på frispark. Men denna gång lade han en snabb pass till Shpetim Hasani som snyggt skarvade in bollen. En sådan skarv går annars gärna lätt över, men Hasani har rätt känsla i fötterna.

Crespo hade alltså ersatt Daniel Gustavsson i paus och strax innan 1-1-målet hade även en annan vänsterspelare fått byta. Daniel Björnqvist fick ge plats åt Christoffer Wiktorsson. Förmodligen hade tränare Ljung upptäckt att de bägge Daniel-spelarnas samspel inte fungerade särskilt bra i den första. Björnqvist har förresten med sin snabbhet kapacitet att runda sin back själv, men när han kommer runt blir det svårt att få till ett vänsterinlägg, eftersom han är högerfotad. Därför passar Wiktorssons vänsterfot bättre in på den kanten.

Mohammed Saeid gjorde åter en bra match på mitten och var bäst i hemmalaget. Kanske att de bägge målen och Crespos närvaro ändå kan fungera som en injektionsspruta, nu när anfallsspelet gått på kryckor en period. Mer rörelse behövs nu när motståndet blir allt starkare, Elfsborg borta på lördag och Djurgården hemma nästa fredag.