onsdag 16 oktober 2013

Åtta mål igen mot Tyskland

Sexton mål på två matcher mot Tyskland i VM-kvalet! Vem hade trott det innan kvalspelet började för drygt ett år sedan? Nu gjorde visserligen Sverige bara 7 av dessa 16, men det är inte illa det heller. Mot Tyskland får man inte göra några enkla misstag. Det såg vi i den första matchen och det såg vi i returen på Friends arena. Per Nilsson och Mikael Antonssons virriga uppträdande hör inte hemma på en fotbollsplan, åtminstone inte mot Tyskland, där chanserna att reparera skadan är minimala.

Mittbacksparet har länge varit Sveriges akilleshäl, Andreas Granqvist och Jonas Olsson har inte heller rosat marknaden. Så vad finns att tillgå? Här har Erik Hamrén stora problem att jobba med. Frågan är om han hinner lösa dem till den första playoffmatchen 15 november? Inte troligt.

Anfallet, med eller utan Zlatan, har däremot fungerat bra i vissa matcher. Det är därför vi det senaste året sett "Kalle Anka-resultat" som Tyskland - Sverige 4-4, Sverige- England 4-2, Sverige - Argentina 2-3, Sverige-Norge 4-2 och nu Sverige-Tyskland 3-5. Mycket mål och publikfriande, javisst. Men effektivt i längden? Njaa. Även om den som gör flest mål alltid vinner.

Drömmotståndare för Sverige i playoff finns ingen, men om man får välja måste det bli Ukraina. Flera av spelarna var med i 1-2-matchen i Kiev för två år sedan och revanschlusta måste fungera som utmärkt tändvätska.

Förra året spelade Sverige en träningslandskamp borta mot Kroatien, vilken var en av de bästa matcherna jag sett med landslaget. Det var bara tredje gången på 2000-talet som kroaterna förlorade en match på hemmaplan. Att vinna i Zagreb skulle därför inte bli lätt. Inte heller i Lissabon, mot Ronaldos Portugal. Då skulle man hellre föredra Grekland. På måndag strax efter klockan 14.00 vet vi vilka motståndarna blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar