fredag 11 oktober 2013

Ass-kungen – en saga med lyckligt slut

Vilken dramatik, vilken upplösning, och vilken passning från Kim Källström! Nåja, Zlatans passning till Martin Olssons 1-1 går inte heller av för hackor. Det blev en repris på rysaren för 40 år sen, då Sverige också vann med 2-1 mot Österrike i en vinna eller försvinna-match. Det var minst lika spännande då, eller kanske att kvällens match var en aning vassare.

Österrike visade sig vara en svår nöt att knäcka. Ett passningsskickligt lag med bra bollbehandling, som pressade sina motståndare högt upp i banan. Det gjorde att Sverige inte fick till något spel i första halvlek. Det var bortalaget som hade mittfältet och skapade tryck, som också skulle resultera i den 29:e minuten. Ett inspel mot mål råkade oturligt toucha Anders Svensson, vilket gjorde två österrikare onside, varav den ene Martin Harnik kunde utnyttja sitt friläge. Det verkade som om Isaksson väntade på en domarsignal för offside och inte riktigt gick in för att täcka skottet till 100 %. Men målet var alltså helt enligt reglerna. Otur för Sverige med 0-1 i den situationen.

Oturen fortsatte också att grina blågult i ansiktet bara minuter efter 0-1-målet då Elmanders kanonskott tog i stolpen och slickade mållinjen ut till hörna. Å andra sidan hade det kunnat stå 0-2 strax senare när Alaba kom helt fri med Isaksson som fick ut en tå och kunde parera skottet. En jättechans för Österrike. Av den första halvleken att döma såg man att det var bortalaget som mest hade insett matchens betydelse, men hoppet levde eftersom vi har upplevt vändningar förr, särskilt det senaste året …

I den andra var det ett helt annat Sverige som kom ut på plan. Det verkade ha gått upp för dem att det var nu eller aldrig. Man tog över mittfältet och var först på bollen i de flesta av situationerna. Aggressiviteten lönade sig i ett fint anfall där Zlatan med ett härligt inspel hittade Martin Olsson som språngnickade in 1-1. Nu var blågult verkligen med i matchen igen.

Bara två minuter senare hade Zlatan ett jätteläge där ingen egentligen förstod hur målvakten Almer kunde reflexrädda. En utmärkt chans till 2-1. Minuterna gick och visst hade Sverige sina chanser, men det riktiga trycket kom av sig. Anders Svensson kanonskott i den 67 matchminuten var dock värt ett bättre öde.

När man började gruva sig för en måstematch mot Tyskland på tisdag visade så assist-kungen Källström sin klass. Nyligen inbytt slog han en drömpassning till Zlatan som tog ner bollen som bara ett fullblodsproffs kan och behärskat la in 2-1. Glädjen visste inga gränser.

Zlatan hann också med en taktikvarning, som innebär att han är avstängd i den betydelselösa matchen mot Tyskland på tisdag. Men tänk om Alaba fått in 2-2 på frisparken som var matchens sista spark. Då hade avsaknaden av Zlatan varit oändlig på tisdag. Men nu kan vi lugnt sitta och njuta av läget och följa dramatiken i de andra grupperna som ännu inte är helt avgjorda.