söndag 23 oktober 2011

Tack Nordback!

Efter 16 säsonger lägger en trotjänare skorna på hyllan, Fredrik Nordback. Han har alltid varit en nyttig spelare på mitten och även varit en säker straff- och frisparksskytt. Även om vi de senaste åren har sett bättre utövare på just frisparkar, som Gerzic, Wowoah och Paulinho.

Det var också John Alvbåges sista allsvenska match för ÖSK och man hade verkligen unnat honom att hålla nollan mot Malmö FF. Hur som helst gjorde han en av sina bästa matcher för året och kan ändå vara nöjd med sin avslutning, även om det inte renderade några poäng. Hela ÖSK-laget visade att de kan spela bra fotboll och lirade stundtals ut ett Malmö som såg lite chockat ut.

Matchens stora artist var Valdet Rama som ensam var värd hela entrépengen. Sällan har man sett honom på sådant sprudlande spelhumör och Malmö-försvaret hade fullt upp med honom. Hans klacktunnel på en försvarare i första halvleken var årets grej. Det var också han som låg bakom ÖSK-målet i början av andra halvlek. Ett tungt skott från vänster som Malmö-målvakten inte kunde hålla och där Paulinho påpassligt var framme och satte bollen i nät. Hade sedan denne Paulinho passat Valdet Rama i ett två mot en-läge så hade 2-0 varit ett faktum.

Nu blev det ju tyvärr inte så. Islänningen Sigurbjörnsson åkte på sin andra varning och blev utvisad. Detta gjorde det tidigare så stabila försvaret mer ihåligt och därtill kom att Wikstöm skadade sig och blev utbytt. Först blev det 1-1 och sedan i den 94:e minuten kom så 1-2, grymt nog.

ÖSK visade ändå prov på kvalité i denna match. Kanske att ett liknande spel kan räcka mot Helsingborg i svenska cupen på lördag? Men då gäller det att sätta målchanserna som dyker upp. Särskilt Paulhinho måste ta snabbare beslut, för det finns ingen betänketidtid vid dessa tillfällen.

Något jag efterlyser är ett offensivare backspel. Ytterbackarna måste ta för sig mer och gå framåt på kanterna. Sådant skapar alltid farligheter.