lördag 3 september 2011

Det var Ungerns tur, men Sveriges chanser lever

Jag hade mina farhågor inför matchen Ungern - Sverige och tyvärr besannades de igår på Ferenc Puskas-stadion i Budapest. Som jag skrev i torsdagstidningen så skilde sig förutsättningarna denna gång mot de två tidigare 2005 och 2009, då Zlatan mirakelräddade Sveriges tre poäng i slutminuten. Zlatans medverkan och i så fall form, var oviss efter fotskadan. Dessutom var alltid säkre Olof Mellberg borta p.g.a. skada.
-------------------
För att vara lite skrockfull så nämnde jag att amatörfotbollsgänget "Gubbröra" hade varit i Ungern både 2005 och 2009, men i år blev det inget landslagsutbyte på den nivån. På något sätt kändes det som om Sverige och Zlatan hade förbrukat sitt otroliga flyt i slutminuterna i två matcher och att det skulle kunna hända ett tredje mirakel var nästan för mycket. Mycket riktigt så blev det Ungerns tur istället och Sveriges otur. Bägge blågults baklängesmål kom i respektive halvleks slutminut. Det är svårt att säga vad som hänt om Olof Mellberg funnits i backlinjen, men Ungerns mål såg väl enkla ut.
----------------------
Egentligen var det tre matcherna ganska lika, de spelades också i början av september i ett Budapest i värmebölja. Men även spelet var sig likt. Jag kan inte säga att Sverige var värt att vinna varken -05 eller -09, lika lite som de var värda att förlora igår. Ett oavgjort resultat i alla matcherna hade varit mest logiskt, men en match varar som bekant i regel i 90 + 3 minuter.
------------------------
Visserligen hade Ungern också chanser som de missade, men det var rena bjudningarna. I de flesta fall blåser inte domaren straff om bollen söker armen, som jag tyckte den gjorde i Oscar Wendts fall. Och hans för lösa bakåtpass till målvakten som ungraren snappade upp var inte heller någon chans som hemmalaget jobbade sig till. Just nu är Kroatien och Norge före Sverige i tabellen om bästa tvåan. Kroatien har en svår bortamatch mot serieledande Grekland kvar och Norge möter alltid svåra Danmark borta. Det innebär att Sverige måste vinna resten; San Marino (b), Finland (b) och Holland (h). Ett redan klart Holland i sista matchen är betydligt lättare än under bortamötets premisser.
------------------------------
Fredagskvällen började annars på ett lysande sätt med parmiddag hos R och I. De utsökta rätterna la sig som bomull i kistan och man väntade bara på en svensk trepoängare som en ren bonusefterrätt. Vilken tyvärr uteblev, något som värdparet naturligtvis inte kunde lastas för. Efter matchen slog värden på speldatorn och nu skulle schackeuropa få sig en omgång on-line. Själv krossade jag flera motståndare och är säker på att de hette både Lazlo, Ferenc och Iztvan ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar