måndag 4 juni 2018

VM-stämningen börjar infinna sig

Om drygt en vecka börjar årets fotbolls-VM. Och visst är det lite speciellt, eller kanske rent utav mycket. Visserligen anordnas turneringen vart fjärde år, men det är ju inte varje år som Sverige lyckats kvala in till världens största idrottstävling, med större intresse än självaste OS.
Men nu är Sverige där, efter sin bragdmässiga väg med konkurrens av både Nederländerna, Frankrike och Italien. Inget lag har skrämt blågult under resans gång, även om det gått lite trögt i träningsmatcherna.
 
Efter två vänskapsförluster i mars kom nu i alla fall en poäng mot Danmark. Resultatet 0-0 kanske inte är så upphetsande, men jag tror ändå att det är ett steg närmare den succé som Janne Andersson har kapacitet att plocka fram hos sina mannar.
 
Som jag skriver i vår fotbollsbilagas krönika på torsdag var Sverige inledningsvis inte övertygande året 1994 heller, som skulle bli tidernas turnering, jämte VM-58. Och VM 2018 har ju inte börjat, vi är ju mitt inne i uppbyggnadsfasen.
 
Det bästa beskedet som Danmarksmatchen gav var ändå att den tidigare axelskadade målvakten Robin Olsen är tillbaka i gammalt fint slag. Visserligen var det inte lika svettigt som mot Italien i höstas, men han visade en trygghet längst där bak som kommer vara viktig för hela laget.
 
Det svenska försvaret lyckades krympa ytorna för danskarna. När det gäller anfallsspelet tror jag att det kommer, även om det var ganska tunnsått framåt. Men matchens bästa tillfälle hade ändå en örebroare mot slutet, Isaac Kiese Thelin. Efter en läcker framspelning från Emil Forsberg fick Isaac nästan öppet mål. Men med hård uppvaktning och kort betänketid fick han inte till skottet som vi hade hoppats på.
 
Tänk om Isaac får sitt internationella genombrott i årets VM, precis som Martin Dahlin, som låg bakom mycket av Sveriges framgångar 1994. Vi har även andra länsspelare att hoppas på, som Ola Toivonen och Jimmy Durmaz. Den sistnämnde var riktigt bra mot Danmark.
Nu gäller det träningskamp mot Peru på lördag och då hoppas vi på fler positiva svar, än bara det försvarsmässiga.
 
Det märks i tv-tablån att vi går mot ännu ett fotbolls-VM. Förutom träningsmatcher är det återblickar och minnesprogram. Det är program om Zlatan och om turerna kring hur Ryssland fick VM-slutspelet. Det skulle egentligen tarva en krönika om varje enskilt ämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar