onsdag 21 mars 2018

Hur ska det gå för ÖSK i år?


                        Nahir Besara kommer bli en nyckelspelare i årets ÖSK.
Så här års brukar det snackas fotboll på många ställen runt Örebro. På arbetsplatser, i skolor, på kaféer, restauranger, föreningar och flera andra platser. Ja, ÖSK är något som berör, och har alltid gjort.

Dock har ännu så länge inga uppseendeväckande namn presenterats bland de förhållandevis få nyförvärv som anslutit till denna säsong. Klubben har valt att jobba vidare och svetsa samman den befintliga gruppen mer än tidigare.
Att jämföra sig med storklubbar som Malmö FF, AIK och nu även Östersund går ju inte, som kan offra miljoner på redan etablerade spelare. Men det har alltid funnits klubbar, med mindre ekonomiska muskler, som kan utmana de redan etablerade.
IFK Norrköping var ett sådant exempel, som när de vann allsvenskan 2015, satte många storklubbar på plats. Hemligheten där var kollektivet, men uppbackningen var dessutom av högsta märke, nämligen nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson.
Utan att jämföra tränare så har ÖSK:s Axel Kjäll ännu inte samma erfarenhet. Även om han spås en lysande framtid och ger ett noggrant och seriöst intryck. Men frågan är om det kommer generera framgångar redan denna säsong? Sett till det spelarmaterial han har till förfogande.
Truppen ser nämligen oroväckande tunn ut i år. Skador och avstängningar kan ställa till det tidigt under säsongen, och har förresten redan gjort det innan ens serien börjat. Jag vill inte instämma i den något skämtsamma bild andra har av närkingar: "Dä går aldri ...", men uppriktigt sagt är jag orolig för årets ÖSK.
Naturligtvis hoppas jag att oron är helt obefogad och att det kliver fram spelare som man inte alls tänkt sig skulle leverera, men det går ändå inte att få bort känslan.
Jag ser vissa likheter med Örebro Hockey. Med knappa ekonomiska ramar förlitade sig tränaren Niklas Sundblad på en högre träningsdos och att kollektivet skulle kunna plocka poäng mot de övriga lagen. Det gick till en början, men mot slutet blev det en kamp för överlevnad i SHL.
I förra veckans sportkrönika i papperstidningen kunde ändå rubriken bli "SHL-ishockey även i höst". Skulle jag i november kunna få skriva "Allsvensk fotboll även i vår" är jag fullt nöjd. För mer vågar åtminstone inte jag personligen hoppas på, hur gärna man än vill se ÖSK någon annanstans i tabellen.
Om nu inte Axel Kjäll får till något alldeles extra med kollektivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar