tisdag 21 november 2017

Guldbollen till Granen

Andreas "Granen" Granqvist är bara att gratulera till priset Guldbollen, som delas ut av Aftonbladet till Sveriges bäste fotbollsspelare varje år. Zlatan hade fått priset elva gånger och är den ende som fått priset fler än två gånger. Hans skada i våras gjorde att hans chanser detta året starkt förminskades. Det låg i luften att det var dags för någon annan pristagare.

Både Emil Forsberg och Andreas Granqvist hade lyfts fram som arvtagare till årets Guldboll, och de flesta hade nog trott på den förstnämnde. Emil har verkligen visat framfötterna i RB Leipzig i tyska Bundesliga, dit han kom 2015.
 
Mittfältaren har haft ett sällsynt bra år, lotsade sitt lag till en andraplats, efter "omöjliga" Bayern München. Förra säsongen gjorde 26-åringen hela 22 målgivande passningar, vilket var det högsta antalet i alla de fem bästa ligorna i Europa. Även i landslaget har Emil gjort bra ifrån sig.
Också "Granen" har gjort ett bra år och så här var juryns utlåtande:
"Andreas Granqvist får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM”.
 
Andreas Granqvists spel i VM-kvalet har varit lysande, med de två bragdmatcherna mot Italien som grädde på moset. Hans starka reaktioner efter matchen på San Siro gav ögonblicksbilder som alla fotbollsintresserade kommer bära med sig länge. Han är 32 år och det här var sista tåget för honom att uppleva ett VM, och förmodligen även att få Guldbollen.
 
Emil Forsberg däremot blir bara bättre och bättre. Får han vara hel och utvecklas än mer så är han förmodligen Guldbollenvinnare nästa år, och kanske även 2019.
 
När vi talar om det ärorika fotbollspriset, visste ni att tidernas första Gulboll från 1946 finns i länet? Det tilldelades Gunnar Gren och har genom årens lopp hamnat på Fotbollsmuseet i Degerfors.
 
På damsidan fick Kosovare Asllani priset som bästa kvinnliga lirare, Diamantbollen. Det var mittfältarens första utmärkelse. Även Kosovare är tongivande i landslaget och är proffs i England.
 
Bland Fotbollsgalans utmärkelser kan även nämnas ett nyinstiftat stipendium av Zlatan Ibrahimovic. "Number 10" heter det och gick till fyra ungdomar i teamet "Locker room talk". Deras arbete ligger i att ge fotbollsungdomar rätt värderingar för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar