söndag 16 april 2017

Distansmål efter hörna avgjorde mot Östersund

- Jag är väldigt nöjd med segern över ett lag som Östersund, sade ÖSK:s tränare Alexander Axén på engelska under presskonferensen efter matchen ÖSK - Östersund 2-1.

Anledningen till att han talade engelska var förstås att den andre parten var engelsmannen Graham Potter, Östersunds framgångsrike tränare. Han har på bara några år gjort Östersund till ett storlag och fått till en bra sammanhållning i den "jämtländska främlingslegionen".

Efter att ha gått fram som en ångvält i Svenska cupen och krossat IFK Norrköping i finalen i torsdags med 4-1, var laget favorit mot närkingarna i den tredje omgången. Åtminstone vad gäller Svenska spels odds.

Och nog spelade laget som ett favoritlag till en början. Första halvleken var det stort tryck mot ÖSK-målet. Man hittade in i hemmalagets straffområde gång på gång, men med tur och skicklighet lyckades ÖSK-försvaret tillsammans med utmärkte målvakten Oscar Jansson avvärja flera gånger.

Förmodligen var Östersunds anstormning väntad och ÖSK lyckades ligga rätt i positionerna och kunde hålla nollan efter den första halvtimmens hårda tryck. ÖSK fick jaga mycket boll, men verkade ha kondition till det. Man hade även svårt med egna uppspel, som ideligen stördes av Östersunds Saman Ghoddos och Johan Bertilsson.

Men så fick ÖSK till en bra period efter ÖFK:s starka anstormning. Under några minuter fick man till fyra hörnor, efter att knappt ha varit över mittlinjen tidigare. På den fjärde av dessa, en vänsterhörna, nickskarvas bollen av Filip Rogic där Östersundsspelaren Johan Bertilsson nödgas rädda på mållinjen. flera ÖSK-spelare signalerar för mål, men domaren vinkar avvisande. Då kommer Michael Omoh upp som gubben i lådan och trycker in 1-0 på halvvolley, på distans. Bollen gick via målvakten och in i den 34:e minuten. Snacka om hundraprocentig utdelning för hemmalaget, som bara hade haft några halvchanser tidigare.

Östersund hade haft ett spelövertag på 61 procent efter den första och mycket riktigt anföll man med storm även i den andra. Men helt plötsligt utan samma självförtroende som i den första. Anmärkningsvärt många bollar slogs bort och skärpan var inte lika hög som i första. Det gjorde att ÖSK kom upp bra och lyckades få ytterligare hörnor.

Det var återigen efterdyningar till en hörna som skulle leda till ett ÖSK-mål och 2-0 i den 57:e minuten. Bollen damp ner till Kennedy Agboananike som passade bakåt till en fri Sebastian Ring. Att Sebbe har ett bra skott visste vi, och han kunde nu även placera bollen i närheten av målvaktens högra kryss. Snyggt.

Någon tyckte att målvakten fick ta på sig målet, men man kunde se på reprisen att han hade balansen på fel fot och då är det inte mycket att göra.

ÖSK såg ut att kontrollera händelserna väl och försvarsspelet fungerade ypperligt. Men så kom då åter en tveksamhet av Nordin Gerzic som i ett kritiskt läge la en passning rakt i gapet på Östersundsspelare. Sekunderna senare var det plötsligt 2-1, också det ett distansskott, precis som ÖSK-målen.

Som tur var för ÖSK:s del var det bara någon minut kvar av ordinarie matchtid, men tilläggstiden blev onödigt spännande.

En gedigen laginsats gjorde att ÖSK kunde ta den fina skalpen och slå ett tippat topplag. Många lag kommer få det svårt mot jämtarna. I ÖSK måste man framhålla alla lagdelarna och ska man nämna någon eller några får det då bli de bägge målskyttarna.