onsdag 19 april 2017

AFC Eskilstuna kan snart lämna jumboplatsen i maratontabellen


Förre ÖSK:aren Daniel Björnqvist är med och skriver fotbollshistoria för sitt AFC Eskilstuna


I och med den nya klubben AFC Eskilstunas första allsvenska fotbollssäsong så kan maratontabellen läggas till med ytterligare ett lag. Numera är det 64 lag som någonsin spelat i allsvenskan ända från dess tillblivelse säsongen 1924/25.

AFC befinner sig fortfarande på sista platsen, men ett hett tips är att de redan på söndag lämnar över till det förmodat eviga jumbolaget i maratontabellen, Billingsfors IK. Just detta lag har blivit rikskända genom åren för att bara ha knåpat ihop ynka tre poäng under en allsvensk säsong.

Att få mindre än tre poäng under en säsong är nog svårt. När det dalsländska laget var uppe 1946/47 spelades visserligen bara 22 matcher i serien, mot dagens 30. ÖSK är förresten delaktigt i bottenrekordet, eftersom Billingsfors lyckades med 3-3 hemma mot närkingarna den 26 maj 1947. Det var för övrigt ÖSK:arnas första allsvenska säsong och som också fick följa med Billingsfors IK ned till tvåan det året.
Efter Eskilstunalagets briljanta första halvlek mot ÖSK och gedigna insats mot IFK Göteborg i påskhelgen törs man gissa att det inte dröjer länge förrän kommer klättra flera pinnhål i maratontabellen. Och så har de ju en riktig måltjuv, med betoning på tjuv, som heter Mohamed Buya Turay. ÖSK känner till den spelaren och numera gör IFK Göteborgs Emil Salomonsson det också. Alla ÖSK:are kunde igenkännande le lite åt Eskilstunaforwardens kvittering mot IFK. Nu har han alltså gjort tre "snap´n grab-mål" i följd.
 
I den nuvarande maratontabellen finns hela 20 lag som endast gjort en säsong i den högsta serien.
Bäst av dem ligger Östersund till, som nykomling förra säsongen lyckades skrapa ihop hela 42 poäng. Sämst ligger fortfarande, Billingsfors IK med tre poäng, kanske en evig jumboplats?

På platsen före Billingsfors ligger IK City, ett annat lag från Eskilstuna. De var uppe säsongen 1925/26 och skrapade ihop sju poäng. Snart lär AFC Eskilstuna alltså gå om detta lag.
Var har vi våra länslag då? Ja, på en 16:e plats ligger Degerfors IF, med sina 29 säsonger och 858 inspelade poäng. Där kommer de ligga fast förankrade i många år, eftersom det enda hotande laget, Häcken, ligger på en 19:e plats med 561 poäng.
ÖSK ligger elva med 48 säsonger och 1586 spelpoäng. Man har 120 poäng ner till tolvan Hammarby. Alla tio lag som ligger ovanför ÖSK i maratontabellen har vunnit SM-guld. Dessutom Hammarby, Öster, Kalmar och Åtvidaberg. Men faktiskt även IK Sleipner, på plats 22 i maratontabellen, som på 30-talet blev Svenska mästare.
ÖSK har exakt 100 poäng upp till Gais i tabellen och får de nöta på så är Svartvitt förmodligen förbi om några år. Degerfors har 119 poäng upp till Landskrona, men måste förstås först ta sig upp i allsvenskan om de ska kunna ta in på skåningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar