tisdag 11 oktober 2016

Jannes andra seger på fyra dagar

Inom loppet av fyra dagar kunde Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, inkassera sina första två segrar med sitt nya landslag. Dessutom se sin målvakt hålla nollan i bägge matcherna. Det gällde alltså kvalet inför VM i Ryssland 2018.

Men konstigt nog gick det lättare mot Bulgarien än mot Luxemburg. Mot de senare på bortaplan radades ju målchanser upp och normalt sett skulle bara Emil Forsberg själv gjort ett par mål. Men Moris i Luxemburgmålet gjorde en stormatch. Sedan var Luxemburgs Joachim ytterst nära att kvittera Sveriges 1-0-ledning i slutsekunderna. Ett poängtapp där hade sannolikt betytt att Sveriges VM-chanser var borta.
 
Förr var Luxemburg ett riktigt blåbärslag, men man har nu lämnat blåbärsriset och kan således spela jämnt med flera lag. I första omgången hade de ju 3-3 mot Bulgarien, men förlorade på övertid.
Mot Vitryssland däremot kom så deras efterlängtade poäng, när just Joachim lyckades kvittera. Ett Vitryssland som faktiskt spelade 0-0 mot självaste Frankrike i den första omgången. Ibland finns det ingen logik inom fotbollen, alla matcher lever sina egna liv.
 
Men Sverige mot Bulgarien blir oftast blågul seger. De sju senaste matcherna lagen emellan har slutat 20-0 till Sverige. Snacka om spöklag för bulgarierna. Dessutom kan man för skoj skull lägga till "bronsmatchen i repris", den som spelades i söndags med slocknade stjärnor. Där vann Sverige med 4-1, och där alltså Bulgarien lyckades spräcka nollan. För övrigt deras enda skott på mål, och Ravelli fick således noll i räddningsprocent.
 
På tal om målvakter så känns Robin Olsen i landslagets mål väldigt stabil, även om han lär få mer att göra den 11 november då Frankrike väntar på bortaplan. Viktor Nilsson-Lindelöf i försvaret har vuxit in och blivit en klippa.
 
Han är förresten tillsammans med Emil Forsberg och Oscar Hiljemark exempel på spelare som slagit sig in i A-landslaget från U 21-landslagets bragdelva i EM 2015. Därifrån kan man förstås även räkna in John Guidetti, som dock var petad mot Bulgarien, och bara fick göra ett inhopp mot slutet. 

Degerforssonen Ola Toivonen visade dock att han har mer att ge som fotbollsspelare och ledde sitt lag till segern genom det påpassliga 1-0-målet.Därmed får man väl säga att Janne Andersson gjorde ett riktigt drag som ställde över John Guidetti till förmån för just Toivonen.
 
Innan den matchen säkrade Sverige sin plats i U 21-EM nästa år, genom en formidabel 4-2-seger hemma mot Kroatien. Blågult vann gruppen före Spanien och då ska man veta att dessa spanjorer redan är etablerade i de stora ligorna i Spanien och England. Förbundskapten Håkan Ericson är på väg mot ännu ett stordåd.
 
U 21-EM kommer gå i Polen nästa sommar och man kan gissa att många kommer ta färjan över från Sverige för att heja fram de sina. Skulle Håkan Ericson nå ännu en framgång ligger det väl nära till hands att han blir proffstränare i något lag ute i Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar