onsdag 7 september 2016

Blågult kom undan med blotta förskräckelsen

Sverige hade statistiken på sin sida i hemmamatchen mot Nederländerna. Man hade inte förlorat en öppningsmatch i ett VM-kval sedan 1953. Inte heller mot Nederländerna blev det förlust, eftersom man lyckades få 1-1. Holländarna hade 1-2 inne i slutminuterna, men målet blev bortdömt för en knuff mot svenska försvararen. Tur för Sverige i det läget, en knuff som domaren absolut inte hade blåst för ute på plan.

Att Sverige hade 1-0 i paus var närmast ett mirakel, efter Hollands bombardemang i den första halvleken. Därför framstod nye målvakten Robin Olsen som en riktig matchhjälte och var klart bäst i svensklaget.

Marcus Bergs 1-0-mål kan bli en klassiker. Bollen tog på en Holländsk arm strax utanför straffområdet och svenskarna stannade upp och väntade på ett domslut som aldrig kom. Även holländarna blev ofokuserade och det utnyttjade Berg som knep bollen från försvararen och läckert chippade över målvakten och ribba in.

I början av den andra hade Sverige sin andra stora chans i matchen då Guidetti slet åt sig bollen på vänsterkanten och la in den mot Marcus Berg som var ren framför mål. Dock kom en holländsk försvarare precis emellan och kunde nicka ut till hörna. 2-0 i det läget hade nästan varit för bra.

Andra halvan påminde om den första, med en stor holländsk anstormning. Men 1-1 får Sverige vara nöjda med eftersom det i stora delar var ett nytt lag. Vissa frågetecken dock för nykomlingarna Rohdén och Fransson, men Forsberg visade goda intentioner. Lustig och Granqvist bra i försvaret.