onsdag 15 juni 2016

Nu krävs bättre takter mot Italien

                               Stade de France där Sverige - Irland spelade 1-1

Matchen mot Irland skulle bli den enklaste i gruppen för Sverige, var det tänkt. Nu finns det ju inga enkla matcher i EM och förmodligen passar det Sverige bättre att slå ur underläge än att bära ett favoritskap. Mot Italien på fredag kan Blågult spela efter sina resurser och kanske överraska med en vinst. Men då måste det till helt annat spel än mot Irland. Marcus Berg kom inte till sin rätt, men det ska dock sägas till hans försvar att han inte fick särskilt många bollar att jobba med. Guidetti kan vara ett alternativ, men mot något kortväxta italienare skulle jag föreslå Emir Kujovic ihop med Zlatan i anfallet.

Chanserna är inte stora att vi kan spela oss in i italienarnas straffområde. Så bollskickliga är vi inte. Men varför inte mata in höjdbollar på dessa två fyrtorn? Det kan sätta myror i huvudet på våra motståndare på fredag. Hamrén måste hitta på något drastiskt och Sverige har dessutom mer att spela för än Italien. Förmodligen är de redan nu klara att gå vidare från gruppspelet, eftersom förutom ettan och tvåan, även de fyra bästa treorna går vidare till åttondelsfinal.

Passningsspelet ja, det var inte värst mot Irland. Kanske det var stundens allvar som gjorde felpassningsprocenten så hög? Flera av spelarna var helt ovana att spela inför en sådan mäktig publik som det var. Det var stora hav av gula tröjor, men många av de 75 000 åskådarna bar även gröna sådana.

Här var det inga förskräckliga scener, liknande de som utspelades i Marseille mellan ryska och engelska supportrar. Nej, här sågs irländare och svenskar skåla med varandra före matchen. De umgicks och spelade till och med fotboll tillsammans utanför arenan. Det är sådan förbrödring som är fotbollens idé. Inga våldsamheter. Därför var det på sätt och vis symptomatiskt att matchen slutade oavgjord.

Av ansiktsminer efteråt såg man dock att irländarna var missnöjda. De hade ju ledat med 1-0 till den 71 minuten, innan deras egen spelare nickade i eget mål. Men så otroligt viktigt för di svenske. En förlust hade i praktiken inneburit adieu.

Nu har alla lag spelat sin första match och inget av dem har ännu gjort mer än två mål. Det har inneburit idel spännande matcher in i det sista. Roligt för Lagerbäcks Island att få med sig en pinne i sin första historiska mästerskapsmatch. Målvakten Hannes Halldorsson spelade strålande och gjorde utmärkt reklam för sig i sin fortsatta karriär.

Till sist kanske man kan hoppas på fredag att italienarna känner sig något säkra på avancemang och omedvetet tar lättare på matchen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar