måndag 21 september 2015

Broberg kvällens man

Det är små marginaler mellan vinst och förlust ibland. Hade det varit för någon månad sedan så hade ÖSK förlorat mot Elfsborg ikväll. Men framgång föder framgång och tur genererar ofta ännu mer tur. För ÖSK var riktigt illa ute i denna match, där Elfsborg ideligen kom fram enkelt på sin högerkant. Lite för enkelt. Man var beredd att anteckna 0-1 flera gånger, men så har ju Svartvitt en målvakt vid namn Jacob Rinne i storform. Några av hans räddningar nådde upp i samma klass som mot Hammarby borta. Det  var alltså otroligt viktigt för att hålla ÖSK kvar i matchen.

Efter en halvtimme hade Elfsborg alltså radat upp lägen när ÖSK:s första målchans dök upp. Ja, egentligen var det väl ingen riktig målchans, men mål blev det. Och det med en rejäl tur. Men det är mycket signifikativt för dagens ÖSK, och Martin Brobergs klackstyrning med ryggen mot mål resulterade i att bollen gick stolpe in., 1-0.

Som om inte det var nog, på matchens andra ÖSK-halvchans lyckades Martin Brobergs nick (med ryggen mot mål igen) gå i en lyra och via stolpen hamna i kassen, där Elfsborgsbacken Marcus Rohdén var nära att lyckas rensa, 2-0. Med två minuter kvar av första halvlek fick så Elfsborg sitt första mål genom Anders Svensson, vilket inte var så mycket att säga om. De gulsvarta hade ju ändå haft nästan 70 % av spelet.

Andra halvleken började som den första, med ett Elfsborgfriläge och en kalasräddning av Rinne. Men sedan började ÖSK få ordning på spelet, möjligtvis för att Elfsborg var tvunget att gå framåt. Bortalagets ibland huvudlösa anfallsförsök skapade ytor och blottor som ÖSK kunde utnyttja.

I den 65 minuten var det dags för Martin Broberg att fullborda kvällens hattrick, nu med ansiktet mot mål. Hans distansskott gick otagbart in bakom Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgsmålet. Ja, det såg faktiskt ut som om även denna boll gick in via stolpen.

I den 77 minuten kunde Daniel Gustafsson så göra 4-1 efter att i den andra halvleken blivit uppflyttad på topp efter Pär Erikssons skada. DG såg ut att ha hur mycket ork som helst och kämpade verkligen till sig sitt sjätte mål för säsongen.

Elfsborg kom sedan inte närmare än 4-2 i den 80 minuten, men ledningen kändes stabil. Över 7 000 ÖSK-anhängare kunde alltså konstatera att numera är det stolpe in för ÖSK som gäller.