onsdag 24 juni 2015

Vilken dribbling, Tibbling!

Och vilken dramatik som U-21-laget bjöd på under onsdagskvällen. När man trodde att loppet var kört visade Simon Tibbling sin fantastiska vinnarinstinkt och kraftsamling. Man såg på hans rörelser sekunderna innan 1-1-målet att bollen bara skulle in. Något annat fanns inte.

En eloge också till den svenska klacken, som trots kallduschen med 0-1 i den 82 minuten ändå höll humöret uppe och skrålade "Vi ger aldrig upp". Det måste ha varit befriande och extra stöttande för de unga spelarna att få höra, när paniken började sprida sig och krafterna höll på att ta slut.

Men eftersom Blågult har vänt i slutminuterna tidigare så satt det säkert där omedvetet hos spelarna. Det är inte slut förrän det är slut. Men förresten, det uttrycket gick inte riktigt att använda ikväll. För efter 90 minuter var det verkligen slut, trots att tre tilläggsminuter lyste på matchklockan. Portugal var således fullt medvetna om att 1-1 räckte för bägge lagen och de tre sista minuterna såg närmast komiska ut. Men helt  logiskt.

Om någon helt ovetande om ställningen hade slagit på tv-apparaten i det läget, skulle väl denne inte trott sina ögon. Det är sällan man ser något liknande, men i EM 2004 var det samma situation. Och även då blev Italien den stora förloraren, precis som ikväll. Även då lyckades Sverige gå vidare på mål i den 89 minuten, precis som ikväll. Snacka om att historien upprepar sig.

Innan Portugals ledningsmål satt jag och imponerades över de kloka besluten som togs i backlinjen. Inget överilande och suveräne målvakten Karlberg tog alltid det säkra före det osäkra och skickade ut bollen på läktaren, istället för några andra konstigheter. Men så kom då Blågults enda försvarstabbe i den 82 minuten, som så när höll på att rasera allt fina spel.

Håkan Ericson verkar ha haft effektiv passningsträning med grabbarna, det var väl övervägda passningar oftast till rätt adress. Dock kunde man väl önska lite mer av skotten mot mål. Flera gick utanför eller över, och gick de på mål så var de för lösa. Men det är säkert saker som kommer. Och vad gör väl det en sådan här kväll!?

Ex-örebroaren Kiese Thelin var nära att kunna bli matchhjälte när han i den 51 minuten hade öppet mål, men nicken gick i backen istället och bollen studsade över.

Vilka semifinaler det blir på lördag! Först toppmatchen Tyskland - Portugal och senare på kvällen den nordiska kampen mellan Sverige och Danmark. Kan bli en ny rysare.