måndag 6 april 2015

Premiären överstökad för ÖSK

Curva Nordahl med Gunnar Nordahl i tifot. Den nya ståplatsläktaren invigdes av sonen Thomas.

1 - 1 borta mot svårslagna IFK Norrköping på Nya Parken i årets allsvenska premiär får vara helt godkänt för ÖSK, åtminstone såsom matchen utvecklade sig. Det verkade som om närkingarna var tagna av stundens allvar. Hemmalaget var i stället utrustat med stark framåtanda, med en strax innan avspark invigd läktare (av Thomas), kallad Curva Nordahl. Med även ett tifo föreställande den mest legendariske i GreNoLi-trion.

Då kunde inte ÖSK-försvaret hindra de ideliga framstötarna i den ystra IFK-kedjan och redan efter fem minuter kunde vi anteckna 1 - 0. ÖSK var inte riktigt med i matchen i inledningen och laget får tacka Oscar Jansson för att inte ledningen var större i halvlek, kanske 3 - 1, eftersom även ÖSK hade några bra chanser, med bland annat en nick i ribban av Eidur Sigurbjörnsson..

Försvarsspelet klaffade således inte helt och hållet, trots att Nordin Gerzic stundtals  agerade extraback. Detta mestadels under uppspelningsfasen av anfallen, och det är tydligt att mycket ska gå genom Nordin denna säsong. Visst, det ger ofta en trygghet och en tanke bakom spelidén, men kanske att det ibland kan bli lite för mycket Nordin och därmed något omständligt. Ibland efterlyser man snabbare passar och kvickare uppspel.

Även om ÖSK spelmässigt dominerade mot IFK i den första (45/55) hade man stora problem med IFK-anfallen. Detta redde upp sig i den andra där Svartvitt kändes både piggare, säkrare och med tyngre anfall. Det låg i luften att något var på gång och i den 62:a minuten satte Robert Åhman-Persson distinkt in kvitteringen på en stenhård nick. Han fick också pris som matchens ÖSK:are, troligtvis mycket tack vare målet.

Visst, RÅP var bra, men själv hade jag nog valt Ahmed Yasin som är otroligt svårstoppad på sin högerkant. Norrköpingsspelarna tvingades ofta vara ojusta mot honom och Yasin har en spelstil som är härlig att se. Orädd för utmaningar och med en snabbhet som få. Lägg därtill att högerbacken Daniel Björnqvist tillhör en av allsvenskans snabbaste spelare så förstår man att det kommer att hända mycket framåt där under denna säsong. Må de vara skadefria under hela året. Det var också från Björnqvists högerkant som inlägget kom, det som resulterade i 1-1.

Skador ja, naturligtvis hoppas man ju att hela laget klarar sig från sådant. Men om man har en helhjärtat kämpande krigarinställning, som vi ju vill att spelarna ska ha, så är skador ofrånkomliga. Se bara på Erik Mobergs huvudåkomma mot slutet av matchen. Om han skulle ha varit rädd om frisyren där så hade Norrköpings Emir Kujovic satt 2-1.

En poäng är helt okej och i Norrköping kommer fler lag tappa poäng denna säsong.