onsdag 16 april 2014

Åtminstone en Malmö-nolla spräckt

ÖSK hade chansen inför kvällens match att spräcka två av Malmö FF:s tre nollor i tabellraden. Genom Ahmed Yasins 1 - 2 i den 76:e minuten blev ÖSK ändå det första laget som gjort mål på MFF. Även fast man hade hoppats att någon av skåningarnas poängnollor hade rykt.

Men för att ta poäng mot årets Malmö krävs att man sätter sina målchanser. Och sådana saknades verkligen inte i den första halvleken då Svartvitt absolut borde haft ett mål med sig. Bara första kvarten radade hemmalaget upp flera tillfällen som mycket väl har kunnat resultera.Chanserna var utspridda på både Ahmed Yasin, Mohammed Saeid, Shpetim Hasani och Samuel Mensah, som hade ett farligt skott.

Denne Mensah var ÖSK:s bäste lirare för kvällen, även om det var Ahmed som fick matchpriset, förmodligen i kraft av målet. Samuel gjorde det svårt för MFF-anfallet och stängde ytorna väl. Varken Markus Rosenberg, Guillermo Molins eller Simon Thern tilläts närma sig straffområdet. Åtminstone inte första kvarten.

Sedan tog bortalaget över till viss del och i den 18:e minuten hade Markus Rosenberg så när lyckats med sin lobb över Oscar Jansson. ÖSK fyllde på bra med sina ytterbackar, vilket gjorde framstötarna särskilt effektiva. Men det spelsättet kan ha sina risker och just detta såg vi prov på i den 32-33:e minuten då Patrik Haginge följt med upp i ett anfall och fått läge att ge ÖSK ledningen, när i stället MFF i anfallet efter utnyttjar Haginges frånvaro på den kanten. Ett inlägg når Molins och det är 0-1. Fruktansvärt effektivt av "IFF-IFF", men inte så rättvist.

Men som bekant är det målen som räknas och inte målchanserna. Malmö kommer vinna många matcher tack vare sin skärpa framför mål i årets serie. Det som kan hindra dem från att upprepa sitt SM-guld är nog bara de själva. Eller rättare sagt Champions League, där de kommer vara med i höst när allsvenskan ska avgöras. En eventuell splittring i fokus kan vara de andra lagens räddning.

Men på det hela taget gör ÖSK en godkänd match, även om man skulle önska lite mer effektivitet framför mål. Hasanis nickfarlighet var förmodligen bekant i MFF-lägret och han fick inget utrymme. Ahmed Yasin gjorde flera bra saker på sin högerkant, men inget som utmynnade i några hetare målchanser. Nordin Gerzic var inte alls lika dominerande som mot AIK, om man då undantar första kvarten.

Men för att vara ett möte mellan en nykomling och mästarna så var skillnaden inte alltför stor. ÖSK kommer säkerligen plocka andra poäng hemma. Förhoppningsvis kan man radera ut Åtvidabergstraumat från 2012, med att vinna mot östgötarna nästa fredag.