torsdag 11 juli 2013

1 - 1 i premiären för svenskorna

Kristin och Marie Hammarström ser fundersamma ut på denna arkivbild och kanske att de var det också efter Danmarks-matchen. Men insatsen var helt okej.

Sverige höll på att chockstarta i sin inledande match mot Danmark. Efter blott 20 sekunder kom Lotta Schelin fram på högerkanten och skickade in bollen, där Kosovare Asllanis skott gick över. Också en stund senare hade Sverige en gyllene chans då istället Caroline Seger fick alltför mycket fot under bollen, som gick alldeles för högt över buren. Annars var det tunnsått med chanser under den första halvtimmen och svenskorna fick inte igång något spel. De verkade tagna av stundens allvar och uppträdde något stressat och spänt.

Danmark fick enkelt ta över mittfältet och ännu mer lättvändigt fick Mariann Gajhede Knudsen avancera mot mål och turligt få till ett skott som gick mellan benen på Marie Hammarström och otagbart för tvillingsyrran Kristin i målet. Nilla Fischer hade varit alldeles för passiv i förspelet och får ta på sig baklängesmålet.

Nåväl, svenskorna gav inte upp och en av dem som visade mest hjärta och inställning var Josefin Öqvist. Imponerande var hennes löpning över hela plan, från att ha erhållit bollen efter en Danmarkshörna och senare skapa en hörna för Sverige på egen hand. Kanske smittade denna attityd av sig och kort därefter fick Nilla Fischer sin revansch. På en frispark mot Danmarks mål löpte hon rutinerat i bollens riktning och lyckades styra in den med en nick, helt otagbart för den danska målvakten. Resultatet 1 – 1 i paus var rättvist.

Matchminut 67 blev väldigt händelserik i den andra halvleken. Först gjorde Kristin Hammarström en dubbelräddning när en dansk forward var helt ren. I nästa anfall fick Svergie en felaktigt dömd straff. Domaren missade att Asllani var utanför straffområdet när fällningen genomfördes.  Lotta Schelin klev fram, men danska målvakten Lykke var lyckosam. Ja, det var rena lyckokvällen för henne då hon också knep Sveriges andra straff, när Kosovare Asllani missade. En dålig straff, nästan helt utan ansats. Varför fick inte Lisa Dahlkvist förtroendet? Hon gjorde det bra i VM för två år sedan och vet vad det handlar om. En taktisk miss som Pia Sundhage får ta på sig.

Premiären är ändå avklarad och nu kan det bara bli bättre. Förhoppningsvis med ett avancemang från gruppen, och troligtvis får svenskorna dagens motståndare Danmark med sig vidare i turneringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar