söndag 2 juni 2013

Tunga tvåmålssegrar för länslagen

Både ÖSK och Degerfors vann sina hemmamatcher med två mål på söndagen. Och för DIF var det äntligen hemmamatch på riktigt, på gamla anrika Stora Valla i bruksorten. Kan tänka mig att publiken njöt i sommarvärmen. Därmed hjälpte man även ÖSK genom att se till att toppkonkurrenten Ljungskile gick poänglöst av banan.

Svartvitt tog sin sjätte raka hemmaseger och leder fortfarande serien efter precis en tredjedel spelat. Att Falkenberg ska vinna med 6 - 0 borta mot Jönköping är inte troligt.

- Östersund vann faktiskt med 5 - 0 mot Jönköping, informerade min bänkgranne på Behrn arena. Han var utsänd av Östersundsposten och hade förklaringar till jämtlandslagets senaste kräftgång.

- Efter att ordinarie målvakten blev skadad mot Sundsvall för några matcher sedan har laget inte spelat bra. Östersundsspelarna i backlinjen tappade den trygghet de hade haft tidigare.

Det ser man vad en säker sista utpost är viktig för hela laget. Det visar Oscar Janssons storspel denna säsong, till skillnad från förra säsongens mindre lyckade målvaktsframträdanden.

Förmodligen var ÖSK lite konfunderat under de första 20 minuterna mot östersundarna. Det var nämligen bortalaget som helt ägde bollen och hade kunnat ta ledningen efter fem minuter. Det var lite kaos och kalabalik i ÖSK:s straffområde, men hemmalaget redde ut det hela.

Under matchens första 20 hade undertecknat alltså inte antecknat något framåt för hemmalaget. Men sedan kom man med en rad offensiva attacker. Två chanser noterades innan ÖSK fick hål på Österund efter ett snyggt nickmål på hörna av Patrik Haginge. Bara fem minuter senare fick Ahmed Yasin en löpboll på högerkanten och skickade in bollen mot mitten. Där fanns Kalle Holmberg och 2 - 0.

På fem minuter hade man alltså avgjort matchen och Östersund var egentligen aldrig nära ett reduceringsmål. Möjligtvis i andra halvlekens inledning då Ilir Berisha höll på att ställa sin egen målvakt med en nick. Men där var Oscar med på noterna. Nåväl, Östersund hade också en hörna i ribbans överkant, men även där hade Oscar läget under kontroll.

Peter Samuelsson ersatte avstängde Shpetim Hasani och får godkänt. En felpassande Mohammed Saeid spelade upp sig och uppvisade bra takter på mittfältet. Ayanda Nkili visade återigen vilken klasspelare han är och den får ÖSK vara rädd om.