måndag 13 maj 2013

KIF Örebro vägrar att förlora

Vem hade innan säsongen trott att tätrojkan i damallsvenskan efter sex omgångar skulle bestå av Malmö, Tyresö och ... KIF Örebro? Ja, de två första lagen var ju förstås väntade, men sannerligen inte det tredje. Örebrotjejerna var av många s.k. experter tippade att få kriga om nytt kontrakt, men av det har man inte sett något. Inte än åtminstone. Men undertecknad såg redan i första matchen mot Mallbacken ett säkert försvarsspel, som har legat till grund för framgångarna. Dessutom en Sarah Michael i bättre form och en toppvärvning i Helen Eke, som spottar in mål i samma stil som den förstnämnda gjort tidigare. Dessutom en säker sista utpost i Stephanie Labbé och de nya tvillingarna från Tjeckien. Poängen hemma mot Malmö var lika imponerande som vinsten borta mot Piteå, om inte ännu mer överraskande. Noterbart är att Tyresö tappade poäng borta mot nykomlingen Mallbacken. Det var första matchen som Mallbackens plan var spelduglig, men enligt tv-bilderna såg den allt annat än spelduglig ut. Att kalla det för gräsplan var ett skämt. Det är tur att KIF inte spelar där förrän den 15 september.

I år har de högst rankade europeiska ligorna helt saknat spänning och lagen har säkrat sina segrar långt innan serien är färdigspelad. Såväl Manchester U, Bayern München, Ajax, Juventus, Barcelona och nu senast Zlatans Paris S.G. Därför var det roligt att något oförutsägbart kunde inträffa i lördags, då lilla Wigan på övertid tog hem FA-cupen mitt framför ansiktet på det namnrika Manchester City. Wigan som kanske inte ens spelar i Premier League nästa säsong. Än mer dramatiskt var det på annat håll i Londontrakten, när Watford kvalspelade mot Leicester. En plats i nästa års Premier League stod på spel och den första matchen hade Leicester vunnit hemma med 1 - 0. I helgen ledde gultröjade Watford med 2 - 1 i 96:e minuten, ett resultat som alltså räckte för Leicester. Som dessutom fick en straff och definitivt kunde säkra platsen. Straffen var dock väldigt tveksam och egentligen skulle Leicesterspelaren blivit varnad. Hur det hela slutade kan man se här: http://www.youtube.com/watch?v=Qs1fBQl5rEw

Med tanke på den avsaknade spänningen i Europaligorna är det i alla fall tur att sådan finns i våra inhemska serier. Allsvenskan verkar kunna bli ett likadant getingbo som under de senaste åren. Och i superettan slår lagen varandra. Den sista förlustnollan spräcktes igår då Assyriska slog Falkenberg hemma med hela 4 - 1. Det innebär att vid ÖSK-vinst i kvällens derby mot Degerfors så ligger tre lag på 13 poäng. Men ett derby är ett derby och allt kan hända. Men hur som helst ska en publik på 10 000 åskådare innebära en riktig feststämning. En go´bit i årets superetta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar