torsdag 18 oktober 2012

Det skrevs fotbollshistoria i Berlin

En helt osannolik och sanslös match, som ger eko ute i fotbollsvärlden. Aldrig har väl Sverige blivit så utspelat under en halvlek och aldrig har väl Tyskland sett så handlingsförlamat ut under en annan halvlek. Det kommer skrivas in i historieböckerna som Bragden i Berlin och man tycker synd om de arma människor som bytte kanal eller stängde av tv:n i pausen, eller efter 4 - 0.

För att inte tala om de killar som var på plats i Berlin, men gick från arenan i pausen. När de kommit en bit blev de ännu mer säkra på sitt beslut när Tyskland hade ökat på ledningen. När de i tunnelbanan via SMS fick reda på att Sverige tröstmålat, skojade de om en mirakelvändning, som ingen egentligen trodde på.

Men bollen är rund, vilket är en sliten klyscha. Jag har själv varit ögonvittne vid andra liknande sammanhang, dock aldrig någonsin på denna nivå. På 1980-talet spelade Örebro SK i division II och tillsammans med en kompis skulle bortamatchen mot Nyköpings BIS ses på Folkungavallen. ÖSK fick en urusel start och hemmalaget kunde gå till en halvtidsvila med 4 - 1. Bakom på läktaren satt några äldre herrar och skrockade mot oss. De visste att vi var ÖSK:are eftersom vi hade jublat åt bortalagets enda mål i första halvleken.

Nåväl, vi käftade emot med något om att ÖSK kommer vända matchen, vilket gjorde gubbarna ännu mer överlägsna. Ni har säkert förstått hur det gick, ÖSK kom ut som ett helt nytt lag och matchen slutade 4 - 5, alltså med ÖSK-vinst.

Har även upplevt motsatsen och då i allsvenskan mot Västra Frölunda. Efter en överlägsen 4 - 0-ledning för hemmalaget ÖSK började göteborgarna äta upp försprånget. De kvitterade i slutminuterna och hade matchen varat i några minuter till så hade det blivit bortaseger.

Det finns de som tror att något liknande skulle ha skett även mot Tyskland, men ändå får man väl vara glad att domaren inte lade till mer tid. Att se tyskarnas anfall då hade varit alldeles för gastkramande.

Förresten en liten parallell till tysklandsmatchen spelades i början av 1970-talet. Sverige mötte Ryssland, som då var rankat mycket högre än idag, kanske ett av Europas bästa lag. Sverige låg även då under stort, men så klev en viss Ralf Edström fram med tre nickmål. Det var hans stora genombrott och matchen slutade 4 - 4.