onsdag 15 augusti 2012

ÖSK:s sista match på nationalarenanI söndags mötte ÖSK AIK borta på nationalarenan Råsunda Fotbollsstadium. Det var sista gången som närkingarna fick beträda den mattan och tyvärr kan det bli sista gången på ett tag som man får möta AIK. I den matchen spelade närkingarna verkligen som det superettanlag man håller på att bli. Att möta AIK borta är aldrig lätt och på sätt och vis kan man tycka att de ska lägga mer krut på de viktiga matcherna, som Gefle IF hemma nästa vecka. Men ändå, sättet man förlorar på, inklusive Sandqvists huvudlösa utrusning med mera.

Nej, nu går vi över till lite fotbollshistoria istället. Råsunda var det alltså. Från början var det en idrottsplats, med löparbanor och allt. Fotbollen var ännu inte så stor att man kunde avvara ett helt stadium till denna sportform. Allmän idrott var minst lika populärt, om inte mer under 1910-talet. Stockholms första egentliga idrottsplats uppförd 1896 låg där Stockholms stadion ligger idag. Den som försvann när OS-stadion invigdes 1912.

Två år innan, den 18 september 1910 invigdes Råsunda IP, med en läktare som kunde ta 2 000 sittande. Förutom Stadion och Tranebergs IP utgjorde Råsunda IP OS-arena för fotbollen 1912 och på bilden ses Finland och Holland kämpa om segern i match om tredje pris. Där Holland skulle vinna med 9 - 0!

 Fotbollen växte i popularitet. Råsunda IP blev för liten för AIK:s hemmamatcher som flyttade till Stadion, som också blev för trång. Därför invigdes Råsunda Fotbollssstadium 1937 med plats för än fler åskådare. Rekordet skulle komma 1965 då 53 000 åskådare såg Sverige - Västtyskland. Alltså fler än som såg VM-finalen 1958 mellan Sverige och Brasilien.

Ikväll möts dessa lag igen i den sista landskampen på denna arena som kommer rivas efter höstsäsongen, dock utan Zlatan. Men först ska AIK hinna spela färdigt sina hemmamatcher, vilken den sista, mot Malmö FF, har avspark den 4 november. Sedan blir här plats för 700 lägenheter och AIK får spela på den nybyggda arenan ett stycke längre bort, som invigs den 27 oktober redan i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar