fredag 18 maj 2012

En bra målvakt ger trygghet för laget

Rubriken anspelar på en gammal klassisk fotbollssanning. Att ha en stabilt spelande målvakt är oerhört viktigt för hela laget i stort. Att Helsingborg i fjol vann allsvenskan var till stor del Pär Hanssons förtjänst. Ni vet han som firade guldet till den grad att han missade rättegången dagen efter. Nu är han ju också uttagen som tredjemålvakt i EM.

Det var länge sedan som ÖSK hade en landslagsmålvakt. Visserligen var John Alvbåge uppe och fick känna på hetluften något, som utmynnade i fyra landskamper och Jonas Sandqvist lär visst ha gjort en. Men vi har inte haft något liknande sedan Sven-Gunnar Larssons tid. Reflexernas mästare. Det var tider det. Det är många än idag som undrar vad som hänt om han fått stå i öppningsmatchen mot Italien i VM 1970. Den som Ronnie Hellström fick förtroendet i och orsakade en av de värsta målvaktstabbarna i landslagshistorien.

Det går inte att gräva ner sig i gamla tider, men när bilden togs 1968 ledde ÖSK allsvenskan efter halva serien spelad. Detta mycket tack vare Sven-Gunnar, men också ett stabilt och solitt försvar med bl.a. "Totten" Gustafsson och Hasse Nordin. Plus en notorisk målskytt som Thomas Nordahl.

Med det vill jag också säga att målvakt och försvar lever i symbios. De påverkar varnadra. Ett säkert försvar skapar en trygg målvakt och antalet missförstånd dem emellan brukar vara minimala. Vi hade visserligen John Alvbåge i fjol, men ändå var det stor oreda i de bakre regionerna. De ska sägas att Alvbåges säsonger 2010 och 2011 absolut inte går att jämföras.

Sedan både Patrik Anttonen och Ilir Berisha är tillbaka finns det möjlighet att vi också kan få se en säkrare sista utpost. För målvaktsproblemet oroar. Därför är det en intressant tanke om vi kan få hit utlånade Oscar Jansson efter EM-uppehållet. "Ju fler kockar desto sämre soppa" heter det förvisso, men det måste bli ordning på anrättningen, och det måste utkristalliseras en chefskock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar