söndag 9 oktober 2011

Svensk seger i lång match




Matchen i Helsingfors mellan Finland och Sverige varade inte längre än normalt, 93 minuter, men det var en match som aldrig tycktes ta slut. Detta dels beroende på ett av de värsta regn- och stormovädren som kan upplevas på en fotbollsarena och dels för att det blev oliiidligt spännande mot slutet, när Finland började närma sig en kvittering.
----------------------------------------------------


Det djävulska ovädret bröt ut precis när Sebastian Larsson och Sverige hade tagit ledningen med 0 - 1 och det verkade som om de finska vädergudarna rasade av ilska. Att då vara åskådare på en arena utan tak kändes inte som en höjdare. En plats i en varm tv-soffa hade känts som ett attraktivare alternativ.
---------------------------------------------------


Annars hade Finland så långt haft den bästa målchansen då Mika Väyrynen blev frispelad av Roman Eremenko och denne Mika skulle få ytterligare möjligheter senare i matchen. Det var bara marginaler att Sveriges målvakt Andreas Isaksson kunde rädda. Det var ett idéfattigt svenskt spel och den bäste var egentligen nykomlingen Martin Olsson som tog för sig på vänsterkanten. Han hade två fina rusher där han hade kunnat gå på skott istället för att passa inåt. Men det faktum att han är relativt ny gjorde väl att han inte tordes förhäva sig och vara egoistisk, även om det hade varit det bästa för laget.
------------------------------------------------------

Ny och ny förresten. Han har deltagit i fem landskamper nu och har faktiskt gjort hela fyra mål. För ungefär i samma matchminut som i den första halvleken gjorde Sverige 0 - 2. Målskytt Martin Olsson. Men det var Finland som hade spelet och var det bättre laget. Som bekant är det målen som räknas, vilket de finska tidningarna så riktigt påpekade dagen efter den finska förlusten. Efter att 1 - 2 hade kommit genom Djurgårdens Joona Toivio blev det onödigt spännande. Och visst var Finland värt oavgjort, minst.
--------------------------------------------------------
Sedan många år har landslaget i ishockey kommit ikapp det svenska och det tövar inte på förrän fotbollslaget kommer upp i samma standard som grannarna. De har många bra spelare ute i de europeiska ligorna. Får de bara mer speltid och erfarenhet kan finnarna bli att räkna med till ett kommande VM-kval.
----------------------------------------------------------
Som det ser ut nu så behövs det vinst mot Holland för att Sverige ska bli bästa grupp-tvåa och få en direktplats till EM. Oavgjort kan räcka, men då får inte matchen Danmark - Portugal sluta oavgjord. Ett annat lag som kan blanda sig i den striden om bästa andraplatsen är faktiskt Bosnien, men de har en svår bortamatch kvar mot Frankrike.
----------------------------------------------------------
På grund av en varning spelar Sverige utan Zlatan på tisdag och det lär inte bli till någon nackdel. Som han spelade mot Finland platsar han helt enkelt inte i landslaget. Det är sorgligt, men sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar