lördag 24 februari 2018

ÖSK ruskigt illa ute

Om ÖSK hade förlorat dagens cupmatch mot Helsingborg hemma hade loppet i princip varit kört. Nu har man ändå saken i egna händer mot IFK Norrköping borta nästa lördag. Men då måste man upp flera snäpp när det gäller spelet framför mål.

Innan matchen idag var man inställd på en målsnål tillställning. För så har det sett ut tidigare under säsongen i träningsmatcherna. Om man undantar matcherna mot Linköping och Karlslund så har det blivit ytterst få mål. I den första cupmatchen mot Tvååker borta hade ÖSK bara en enmålsledning fram till slutet av matchen.

Man kan förstå om tränare Axel Kjäll vill säkra bakåt efter några år med många insläppta mål i allsvenskan. För 1-0 är alltid bättre än 4-4, eftersom det som bekant är poängen som räknas. Försvarsmässigt har alltså försäsongen klaffat, med få insläppta mål, men tyvärr har det även påverkat spelet framåt.

Visst, man kanske måste jobba med en lagdel i taget, och därmed får man hoppas att målskyttet kommer igång så småningom. Även om det känns frustrerande att se ÖSK misslyckas i sina anfall. Ansatser finns visserligen, men man har svårt att hitta de där vinstgivande kombinationerna som ställer motståndarförsvaret.

Det blir lite handbollsuppställning, där laget bollar till varandra i hopp om att hitta en lucka till inspel. Någon "gurkburk" eller "japanare" blir det aldrig tillfälle till, för att fortsätta liknelsen med handboll. Vinstgivande kombinationer bygger mycket på rörelse och snabba passningar, som kan ställa motståndarna. Något sådant går tyvärr inte att se några spår av.

Därför är jag rädd för att vi under våren kommer få se mer av ÖSK:s tafatta och allt för försiktiga försök att hitta in i boxen. Det är ju förstås en balansgång, det går inte att spela för vågat så att ett bolltapp riskeras, som kan leda till baklängesmål.

Men det går inte att sticka under stol med att en orolig känsla kommer smygande. Ska detta ÖSK-spel hålla för allsvenskan? Blir det till att kriga om kontraktet igen? Ett svar kanske vi får nästa lördag då ÖSK kan ta hem gruppsegern i Svenska cupen. Seger över Norrköping och det är klart. Ett oavgjort resultat kan räcka om Helsingborg inte vinner med mer än två mål mot Tvååker. Men det är inget att förlita sig på, även om Tvååker gjorde det riktigt jobbigt för IFK idag.

Resultatet mellan ÖSK och Helsingborg idag var egentligen rättvist. Inget lag var värt att vinna, även om nu ÖSK hade tur som i absoluta slutsekunden kunde kvittera till 1-1 genom Kennedy Agboananike. I den 75 minuten hade Mikael Dahlberg hållit sig framme på en målvaktsretur efter en frispark. Två helsingborgare fick stå ensamma på returen.

Nej, nu vill vi se ÖSK:s rätta jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar