måndag 6 mars 2017

För tidigt att klippa Häcken

Till den avgörande finalmatchen i Svenska cupens gruppspel i fotboll mot Häcken visade det sig att Örebro SK inte slipat knivarna ordentligt. Det nykomponerade laget känns inte helt färdigt och hade behövt kvartsfinalen mot AIK till helgen.

Nu återstår endast två träningsmatcher innan det är premiär hemma mot Jönköping den 3 april. Lägg därtill att det finns ytterligare spelare som behöver ha tid på sig att komma in i laget. Tänker då närmast på den tilltänkta mittbacken Damien Plessis och forwarden Kennedy Igboananike.
En stark mittback och en toppforward med målnäsa var precis vad som saknades för ÖSK i "förlustmatchen" mot Häcken. Nu blev det ju visserligen 1-1, men var i princip lika med förlust eftersom poängen inte räckte till avancemang.
Kanske hade Plessis kunnat nicka bort bollen vid Häckens hörna i den 29 minuten? Då kom Häckens Emil Wahlström högst och kunde kvittera till 1-1. Och kanske hade Igboanike haft bättre flyt när ÖSK visade upp matchens vackraste anfall i den 61 matchminuten? Bollen gick som på ett snöre och hamnade hos en Viktor Sköld, som ren med målvakten sköt mitt på denne.
Om inte om hade funnits ... Nåväl, vi får hoppas att höstens negativa trend med baklängesmål på hörnor och målsumpningar av Sköld snart är ett minne blott.
Hur som helst så började ÖSK bra och när man får en frispark alldeles utanför straffområdet brukar det uppkomma positiva vibbar. Fördelen med att Astrit Ajdarevic nu har försvunnit är att Nordin Gerzic kan få ensamrätt på dylika tillfällen, och som han förvaltade läget i den åttonde minuten.
Helläckert med stolpe in. Det här är Nordins specialitet och vi får hoppas på många sådana lägen i år. Sedan hände inte så mycket mer från ÖSK-håll under den första halvleken, utan det var Häcken för hela slanten.
Så till den grad att det i pausen kändes riktigt oroväckande. Men i den andra halvleken visade ÖSK ändå att man ville vidare i cupen, det var ett helt annat lag. Både Nahir Besara, Filip Rogic och Ferhad Ayaz visade stor framåtanda och skapade lägen.
Kanske ändå att man behöver ännu mer tid att spela ihop sig på? Och frågan är om den tiden finns?
Jönköping hemma i seriepremiären är inte att underskatta, och de visade förra året att de hör hemma i högsta serien. AFC Eskilstuna borta i den andra omgången blir inte heller lätt, eftersom nykomlingar har en tendens att starta bra.