lördag 20 augusti 2016

Inget OS-guld för svenskorna, men Zlatan ångar på

Två tunga fotbollsmatcher i kväll med svenskt deltagande, Sverige - Tyskland i OS-final och Zlatans hemmadebut för Manchester United mot Southampton.

Sverige öppnade matchen bra och skapade en hel del under de första 20 minuterna. Det var ett ovanligt offensivt Sverige och ledde till exempel hörnstatistiken stort. Därefter tog Tyskland över något och hade den klart bästa målchansen i den 25 minuten då Anja Mittag missade en målvaktsretur, helt ren framför mål. Första halvleken var den bästa Sverige gjort i hela turneringen och svenskorna kunde andas tillförsikt inför den andra.

Men några olyckliga bollstudsar skulle ställa till det. I den 48 minuten missade Nilla Fischer en rensning som gick rakt i gapet på tyska Marozsan, som sköt utom räckhåll för Hedvig Lindahl, 0-1. Knappt kvarten senare var det dags igen. En tysk frispark gick i stolpen och när Linda Sembrant ska rensa bort bollen studsar den upp på smalbenet och hon får snedträff. Bollen går rakt i mål, 0-2.

Men ändå starkt av de svenska tjejerna att ta sig tillbaka in i matchen och skapa spänning. Det gjorde man i den 67 minuten efter ett mönsteranfall, där Blackstenius till slut var sist på bollen och kunde sätta 1-2.

Det fanns chanser som har kunnat resultera mot slutet. Bland annat hade Lotta Schelin ett fint inspel till Blackstenius som dock inte fick träff på bollen.

Men Sverige föll med flaggan i topp. Precis som förbundskapten Pia Sundhage sade efter matchen så har Sverige vunnit ett silver och inte förlorat ett guld.

Zlatan avgjorde Community Shield för Manchester United. I första ligamatchen sänkte han Bournemouth med ett mål och gjorde ikväll två nya mot Southampton, i debuten inför sin hemmapublik. Snacka om succé! Nu leder han skytteligan i Premier League! Visst vore det väl häftigt om han som 35-åring skulle gå och vinna skytteligan i Premier League. Hoppas bara att han får vara hel under den långa säsongen.