fredag 22 mars 2013

Irland på gaffeln
Ikväll får vi se om Irland blir den mumsbit för svenska landslaget som alla hoppas på. Höstens fantastiska VM-kvalavslutning mot Tyskland har förhoppningsvis inte gjort spelarna mätta, det finns säkert en hunger efter mer.

Själv tillbringade jag några av förra helgens timmar på Fotbollsforum i Conventum i Örebro. Förutom mycket annat upplevdes ett mycket underhållande föredrag av Erik Hamrén. Han pratade om ledarskap under tränarsymposiet i något han kallar Hamréns hus. En av beståndsdelarna bestod av kosten.

Det är tydligen ett ämne som betyder mycket för Hamrén och efter föredraget frågade jag honom när det stora matintresset inom fotbollen startade.

– Det började egentligen under GIH-tiden i Stockholm, men speciellt under min tid som tränare i Örgryte, berättar han.

Det var där han insåg den stora vikten av regelbundna och fasta måltider. Inte minst frukosten. Örgryte hade hämtat tre brassar för provspel i Göteborg, men under den första veckan märkte Hamrén att de gick sönder direkt, och det var rena belastningsskador. Av en händelse fick han reda på att brassarnas frukostvanor var helt obefintliga och la därför ihop två plus två.

– Jag satte igång att laga havregrynsgröt till dem varje morgon och den tredje provspelsveckan blev det helt andra takter, vilket ledde till en framgångsrik affär. Hade vi däremot bara haft dem i en vecka hade allt runnit ut i sanden.

Hamréns erövringståg när det gäller havregrynsgröt fortsatte även till Danmark där han inledde ett tränarjobb för Aalborg. Han blev där historisk med att ta medalj två år i rad med sin klubb. Kanske var havregrynsgröt hemligheten?

Kosten är alltså otroligt viktig och som elitspelare gäller det att få i sig 4 – 5000 kalorier per dag. Att äta ordentligt tre måltider per dag, plus två mellanmål. En spelare som vill gå ner i vikt ska alltså inte sluta att äta. Det där gäller förstås även vi vanliga som inte spelar fotboll aktivt, kosten är oerhört betydelsefull för ett välbefinnande, vilket borde vara givet.

Hamréns mannar ska i år försöka snuva Tyskland på en direktplats till nästa års VM, men betonar också den stora skillnaden i förutsättningar länderna emellan.

– Tyskland har cirka 4 miljoner licensierade spelare, där kan vi aldrig konkurrera. Men vi kan bli bättre än dem på att äta rätt. Vi kan bli bäst i världen på att äta rätt kost.

Min son är vegetarian, men har dock lagt fotbollsskorna på hyllan. Däremot har han en dotter som spelar fotboll i ett ungdomslag, hon är för övrigt också vegetarian. Det föranleder ytterligare några frågor till Hamrén, om han någonsin haft en vegetarian i sina lag.

– Nej faktiskt inte, och det skulle inte fungera att bara äta sallad. Spelarna skulle inte orka med.

Nu finns det ju en rätt varierad kost även för vegetarianen. Erik poängterar också att fisk kan vara ett nog så bra komplement till kött, bara man får i sig rätt rätt mängd protein.

Självklart har man också en egen kock med sig under sina landskamper. Att äta rätt kost är alltså en viktig hörnsten i Hamréns hus och i sitt lagbygge inför framtiden. En matkunskap som kanske kan leda ända till Brasilien?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar