torsdag 15 november 2012

"Det finns bara en Zlatan"

"Välkommen till Friends Arena - de stora ögonblickens arena". Så lyder Sveriges stora nationalarenas reklamslogan, den nya anläggningen som ligger en bit från Råsunda fotbollsstadium. De stora ögonblicken ja, man kunde väl inte ha fått bättre draghjälp än av en viss Zlatan Ibrahimovic. Inte nog med att han gjorde första målet, han blev historisk även på andra sätt. Han blev den förste som gjorde fyra mål på ett engelskt landslag. Den förste att göra ett äkta hattrick på nämnda elva. Hollands Marco van Basten gjorde ett "oäkta" hattrick 1988, det vill säga tre mål som inte var i följd.
Men det gjorde Zlatan och vilka mål sedan! Det ena snyggare än det andra och så kronan på verket, en cykelspark från 30 meters håll. Hela tillställningen var så välregisserad att det kändes kusligt. "Magi" sa huvudpersonen själv. Hans 4 - 2- mål rankas av engelsmännen själva som århundradets mål, och eftersom detta sekel bara är 12 år gammalt så får man nog ta med förra seklet också i den bedömningen.
Sedan engelsmännen vänt och tagit ledningen med två enkla mål, borde man ha varit orolig för en svensk förlust. Men med den mirakulösa vändningen mot Tyskland för en månad sedan i åminne kändes det ändå tryggt. Särskilt med Zlatan på plan.
I en krönika i Länsposten den 11 otober skrev jag så här: "Ska man redan nu göra en slutsummering över lagets år så blir det inte riktigt godkänt. /.../  mot Tyskland är allt annat än förlust en sensation. Skulle landslaget mot förmodan gå och vinna där så får utvärderingen för 2012 skrivas om."
Detta var inför de bägge VM-kvalmatcherna mot Färöarna och Tyskland. När man sedan kan slutsummera efter Englandsmatchen måste utvärderingen verkligen göras om. Visserligen vanns inte Tysklandsmatchen, men 4-4 kändes ändå som en vinst efter hur allt artade sig mot slutet. Landskampen mot britterna var förstås en vänskapsfight, men sättet Sverige vinner på gör det hela häpnadsväckande. Så det är klart att vårt svenska landslag får godkänt, när bokslut nu kan göras.
Gångna tider hade Gunnar Nordahl, som allt färre har någon referenspunkt till. Men vi får verkligen vara glada att få uppleva en sådan stjärnspelare som Zlatan Ibrahimovic. Det kanske bara föds en liknande spelare en gång var 50:e år.
Och hur är det med Zlatans alla tjusiga mål? Var sista målet mot England juvelen i kronan? Ja, jag tror banne mig det. Här görs ett försök, helt subjektivt, att lista hans tio bästa-vackraste-mest spektakulära mål genom åren.
1. 4-2 för Sverige mot England 2012
2. 1-1 för Sverige mot Italien 2004
3. 5-1 för Ajax mot Nac Breda 2004
4. 1-0 för Sverige mot Ungern 2005
5. 1-0 för Sverige mot Frankrike 2012
6. 1-0 för Barcelona mot Real Madrid 2009
7. 2-1 för Sverige mot Ungern 2009
8. 3-0 för Milan mot Brescia 2010
9. 2-2 för Sverige mot England 2012
10. 3-2 för Sverige mot England 2012

Många härliga ögonblick med landslaget har ändå vägt upp den tråkiga säsongen för länslagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar