söndag 13 maj 2018

Domarskandal!

Det är inte ofta jag tar till liknande kraftord mot domare, men kvällens huvudperson Mohamed Al Hakim avgjorde tyvärr matchen mellan ÖSK och Hammarby. En rättskipare ska agera och synas så lite som möjligt, och låta matcherna avgöras med 22 spelare på planen. Enligt domaren skulle Kennedy Agboananike ha kommit in med hög fart och träffat Hammarbys Khalili i huvudet med sin axel. Därför var det konstigt att Khalili slängde sig på backen och höll sig mot benen.

Domarteamet borde ha den bästa platsen för att bedöma sådana här saker, men tv-bilderna ger besked om att utvisningen är alldeles för hårt dömd. En varning hade varit mer befogat, om han nu verkligen träffade huvudet, vilket är osäkert. Samtidigt är det tragiskt att Hammarbyspelaren förstärker så pass att domarna blir lurade. Dåligt, men tyvärr ser fotbollen ut så, alltmer och mer. En varning på Hammarbyspelaren hade kanske varit mer lämpligt.

Om man ska skriva om det sportsliga får man väl ändå berömma ÖSK för att de kunde bjuda upp till en riktig feststämning en sådan här fin försommarkväll, med publikrekordet i modern tid, 12 352 åskådare. Även om vi som sagt fick se en partydödare i den 38:e minuten.

ÖSK hade flera bra anfall i inledningen och Michael Omoh var på spelhumör. I den 13 minuten nickskarvade Filip Rogic fint till denne Omoh som löpte mot mål. Han fick till ett skott som målvakten Wiland räddade, men lämnade retur till en kobrasnabb Kennedy Ibgoananike som snyggt satte ÖSK:s ledningsmål.

ÖSK-spelet kom av sig efter utvisningen och vi fick se Hammarby ställa upp sig på handbollsmanér med anfall efter anfall. ÖSK lyckades hålla ut resten av första halvlek, men i den andra fortsatte forceringen. Redan i den 51:a minuten gav den stora Hammarbypressen resultat, då ett inlägg nådde Nikola Djurdjic som mötte på halvvolley och 1-1.

När man trodde att ÖSK kanske skulle reda ut stormen kom Hammarby tillbaka i en ny andning, vilket återigen skapade en rejäl press. Med bara tolv minuter kvar var det så dags att kapitulera igen, då ex-örebroaren Jiloan Hamad fick på ett kanonskott från långt håll. Kanske att Oscar Jansson var bländad av solen, men skottet var så pass välplacerat i målvaktens högra hörn att det inte var mycket att göra.

I paus hade man hoppats på en rubrik i stil med att "Matchhjälten utvisad", men så blev det ju inte. Möjligtvis har den slitna rubben "Släkten är värst" kunnat väljas, med tanke på Hamads ursprung, men frustrationen mot domarna fick således ta överhanden.

Att ÖSK åker på sin första förlust känns ändå bättre mot Hammarby än om det hade varit mot Dalkurd, som det ju höll på att bli i förra hemmamatchen. Att förlora mot Hammarby är ingen skam, men man hade gärna velat se ett ÖSK med lika förutsättningar.

På stopptid nås vi av rapporterna att en assisterande domare känt sig kränkt över Johan Mårtenssons ordval till honom, plus att han lär ha fått en knuff. Därför blev resultatet för ÖSK två utvisningar.