torsdag 14 juli 2011

Ingen ÖSK-victoria på Victoria-dagen

Men ingen förlust heller. Och sannerligen var ÖSK närmast segern. Låt vara att Sarajevo befinner sig i en försäsong, men man hade nog förväntat sig mer av dem. Fast å andra sidan kan man säga att det var ÖSK som gjorde dem mindre bra. Den aggresivitet och kämpaglöd har vi inte sett sedan de bägge bortamatcherna i Göteborg i början av säsongen.

Men redan i bortamatchen mot Elfsborg visade laget vissa tecken på en vändning och kvällens rörliga spel var speciellt det som tränaren Sixten Boström tog med sig från drabbningen.
- Kan vi bara fortsätta med samma intensitet så borde målen komma, säger han.

För ÖSK gjorde det mesta rätt utom mål och antalet mållösa matcher i rad är nu tre till antalet. Förutom det rörliga spelet var Sixten också nöjd med försvarsspelet, vilket ställt till det i några tidigare drabbningar. Nu hade motståndarna egentligen bara en chans och den kom i första halvlekens 35:e minut. Tommy Virtanen på högerbacken höll på att släppa förbi sig en sarajevoanfallare, men löste det hela genom att helt sonika stänga vägen för honom. Där hade jag inte blivit förvånad om domaren hade dömt straff, men som tur var vinkade han avvärjande.

Det var ett typexempel på den gamla regeln obstruktion, som tydligen helt har försvunnit ur regelboken. I allsvenskan har man i många år märkt att domaren inte blåser för detta längre och tydligen är det ännu värre internationellt. Situationerna när sarajevoförsvararna täckte ut bollarna såg stundtals löjeväckande ut. Det var egentligen ingen fokus på bollen utan all kraft användes till att hålla ÖSK-arna borta. Så med tanke på detta gjorde domaren helt rätt som inte blåste straff, där var han absolut konsekevent.

Annars var den belgiska domarinsatsen tveksam vid ett flertal tillfällen, både när det gäller hörnor, inkast och frisparkar. Spelet var tufft, tätt och stundtals ganska småfult. Förmodligen kommer många ÖSK-spelare ha ont i både fötter och ben imorgon. Även när det gäller antalet varningar slutade matchen oavgjord, 3 mot 3.

På presskonferensen fick ÖSK-tränaren beröm för sitt val av Paulinho på mittfältet, men förklarade ödmjukt att han inte hade något annat alternativ. Detta eftersom både Bedoya och Kihlberg var indisponibla p.g.a. skada resp. sjukdom. Dessa lär vara tillgängliga i returen om en vecka. Bedoya får också vila i söndagsmatchen mot Gais eftersom han är avstängd.

Jag påminde Sixten om ett tänkbart straffscenario nere i Bosnien.

- Jodå, grabbarna är förberedda på det. Vi har ju redan gått vidare i Svenska cupen på det sättet i år.

Hemmalaget hade två heta målchanser ikväll, båda skapade av alltid pigge Valdet Rama från vänsterkanten. I den 57:e minuten spelade han in till en ganska fri Astvald vars skott inte blev bättre än att målvakten kunde rädda. Tolv minuter senare var det Staafs tur att bli passad, vars nick gick utanför.

I Sarajevo lär det inte bli fler chanser mot resliga bosnienförsvarare. Möjligtvis att det kan bli kontringsmöjligheter, eftersom hemmalaget känner publiktrycket att pressa på för 1-0. Hur som helst kommer det bli en helt annan matchbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar