lördag 31 oktober 2015

En svängig avslutning

Det var en underhållande match i den allsvenska serieepilogen mellan ÖSK och AIK. Vilket lag som helst hade kunnat vinna med tanke på de klara målchanser som storpubliken (10293) bjöds på. Ett oavgjort resultat kanske därmed kan kännas rättvist, även om en trepoängare naturligtvis hade suttit fint.

Lägen till 2-1 fanns och då hade Sportklubben tangerat sin fina svit från förra hösten på 10 matcher i följd med gjorda två mål eller mer. Tidigare hade man ju tangerat sin svit på sex raka segrar. Men en svit kan man förlänga till våren, den förlustfria. Man avslutade med tio raka förlustfria matcher och det kan inte heller ha hänt så ofta i historien.

AIK började matchen bäst och dominerade under den första halvtimmen, innan ÖSK fick igång sitt spel. Och vilket tryck sedan, man radade upp mängder av målchanser mot slutet av den första halvleken vilket i den 40 minuten skulle resultera. En härlig pass från Nordin Gerzic fram till Martin Broberg betydde tvåsiffrigt för Brobergs del denna säsong. Inte illa på en halv säsong, och med den takten hade han kunnat hota skytteligavinnaren Emir Kujovic.

I den andra halvleken började Gnaget åter bäst och i den 60 minuten kunde AIK:s skyttekung Henok Goitom kvittera på nick. När AIK sedan tryckte på för ett ledningsmål blev det blottor bakåt och några av de 3 - 4 omställningslägena borde ÖSK ha utnyttjat. Vid ett tillfälle var man faktiskt fyra spelare fria mot två. När så ÖSK-målen uteblev var det AIK:s tur att trycka på och man var beredd att anteckna 1-2 vid flera tillfällen. Bland annat i den 85 minuten när Jacob Rinne fick tag på bollen som rullade längs mållinjen. I den 93:e var det kaos i ÖSK:s straffområde och bollen letade sig till stolpen och ut. Rinne löste de kritiska lägena med både tur och skicklighet.

När det gäller övriga matcher fick IFK Norrköping snabbt en favör efter Marcus Rosenbergs hjärnsläpp med sin stämpling. Domaren stod för nära att missa den och Rosenberg brukar ju ibland kunna ge en del tjuvnyp. Eller som någon sa på pressläktaren: "Bara hans uppsyn borde rendera en utvisning".

Hade IFK Norrköping tappat poäng samtidigt som IFK-kollegan från Göteborg vunnit, så hade det alltså räckt för Blåvitt. Så jämnt var det alltså ända in i sista omgången.

När allsvenskan startade för ÖSK:s del skulle man åka ner till Norrköping och hämta hem tre pinnar, var det tänkt. Med ÖSK:s strålande höstavslutning 2014 i minne, plus fina cupvår, skulle inte ett tippat bottenlag som Peking utgöra något hot. De kom ju ändå 12:a i fjolårets allsvenska.

ÖSK blev tagna på sängen av Norrköpings offensiv i den första halvleken och man var totalt utspelat. En poäng genom Robert Åhman Perssons nick fick bli en godkänd premiär. Vad man då inte visste var att den poängen skulle utgöra 50% av ÖSK:s totala målskörd långt in under den våren och ett rekord i dålig serieinledning noterades. Inte heller kunde någon ana att IFK Norrköping skulle stå som slutsegrare i årets allsvenska.

tisdag 27 oktober 2015

Nionde raka utan förlust

ÖSK fortsätter att undvika förlust. Den sensate kom den 15 augusti mot GIF Sundsvall. Därmed har också ÖSK spelat nio ronder och gjort två mål eller mer i varje match. Det är imponerande och frågan är om man kan förlänga den sviten i den sista matchen på lördag? Det är större möjligheter nu när det ser ut som om AIK har spelat bort sina guldchanser. För att AIK ska vinna allsvenskan krävs att båda kamratklubbarna från Göteborg och Norrköping förlorar. Om Norrköping torskar med uddamålet måste dessutom AIK vinna med fyra mål mot ÖSK. Ett ganska otroligt scenario och därmed uteblir den riktigt stora gulddallringen över Behrn arena på lördag. Men större under har ju hänt förr, även om man har svårt att tänka sig att Göteborg ska vika ner sig hemma mot ett redan kontraktklart Kalmar.

I Åtvidabergsmatchen började hemmalaget överraskande piggt och det blev absolut ingen lugn kväll för Jacob Rinne i ÖSK-målet. ÖSK var lite trögstartade, men fick ändå till ledningsmålet efter 18 minuter. Denna gång var det omvända roller mot för en vecka sedan, nu med Astrit Ajdarevic som målskytt och Kalle Holmberg assisterande.

Dessa två är spelare som verkligen levererat i de senaste matcherna. Att Ajdarevic hade den kapaciteten visste vi, men riktigt roligt att Holmberg övertygat. På det sätt han spelat så är han given på topp även nästa år, om formen håller i sig. Kalle skulle fortsätta sitt målpassande i den 32 minuten, denna gång till DG.

När 1 - 3 kom genom Erik Moberg strax innan pausvilan trodde man nog att Åtvidaberg skulle falla ihop i den andra. Men de vann faktiskt den halvleken genom ett straffmål i den 73 och då var det match igen. Men längre än så kom man inte, även om det blev onödigt spännande mot slutet.

Genom sin nionde målpassning ligger Ajdarevic med i toppen i just den allsvenska ligan, trots att de bara gjorts på nio matcher, medan många andra behövt 29.

måndag 19 oktober 2015

Ajdarevic landslagsmässig

ÖSK kunde tyvärr inte slå rekordet som tangerades i förra ronden, i antalet vunna matcher i följd. Det stannade vid sex i rad, men det är sannerligen inte illa. Man har nu spelat åtta i följd utan förlust, och att göra två mål i varje match är tydligen något som passar Svartvitt. Endast vid ett tillfälle under de senaste åtta omgångarna har man frångått den vanan, mot Elfsborg då det blev 4 - 2.

Idag var inte Martin Broberg den mest tongivande spelaren i ÖSK, även om han spelade bra. Nej, kungen av mittfältet hette Astrit Ajdarevic. Om Broberg gjort målen under ÖSK:s pånyttfödelse, så har Ajdarevic varit den stora framspelaren. En gåta att han inte platsade i Helsingborg, och faktiskt konstigt att han inte var ordinarie i Standard Liege. Åtminstone med tanke på vad han visat upp i ÖSK-tröjan under hösten. I sina bästa stunder är han allsvenskans klart bäste spelare, men har dock fallit bort något i vissa matcher.

Ändå är Astrit så pass bra att han borde intressera förbundskapten Erik Hamrén. Det är en klasspelare, som läser spelet otroligt skickligt. Jag skulle vilja se hans läckra passningar till Zlatan innan denne lägger skorna på hyllan. Ajdarevic däremot har framtiden framför sig, blott 25 år gammal som han är.

Hela ÖSK spelade som ett topplag före paus i matchen mot Gefle och hade med lite flyt kunnat avgöra redan då. Förspelet till första ÖSK-målet var väldigt njutbart och Kalle Holmberg gjorde allt rätt vid avslutet. I den andra släpptes hemmalaget in något i matchen genom sitt 1 - 1-mål, vilket gav dem extra energi, genom ständigt denne Lantto.Visserligen tog ÖSK ledningen på nytt genom Holmberg, återigen med hjälp av en härlig pass av Ajdarevic.

Men en felpass på mitten kan ofta vara avgörande, vilket ställde till det för ÖSK då Gefle fick chans till en omställning. Nu var Johan Oremo sist på bollen och vi slapp ändå se orosmolnet Lantto som poängförstörare för ÖSK.

söndag 4 oktober 2015

Säkrat kontrakt för ÖSK

Det finns varierande grader på segrar genom åren, men 2-1-triumfen mot Falkenbergs FF borde höra till de hetare i ÖSK-historien. Speciellt efter denna turbulenta och ångestladdade säsong.

Under sommaren hade ÖSK många tuffa matcher mot topplagen. Förutom i bortamatcherna mot Djurgården och IFK Göteborg var de hyfsat med. Men det var i matcherna som följde som det skulle vända, trodde och hoppades alla. Visserligen var det bortamatcher mot GIF Sundsvall och Halmstad, men hyperviktiga i bottenkampen.

När så den eftertraktade trepoängaren även uteblev i dessa matcher var det många mer eller mindre hade gett upp. Inte bland spelare och ledare, men bland folk i allmänhet. Det snackades mycket superettan på stan.

Vissa tvivel fanns även hos undertecknad, men som jag skrev efter Halmstadsmatchen så fanns det faktiskt hela 27 poäng kvar att spela om. ÖSK hade ju tidigare haft så förtvivlat svårt att avgöra matcher och jag skrev då att risken var överhängande att flera av de kommande dusterna skulle kunna sluta oavgjort.

Att dessa i stället slutade i vinst är naturligtvis bara glädjande, och flytet hade börjat vända i matchen mot Häcken. Ingenting ska sägas som förtar de sex segrarna, men vissa av dem hade förstås kunnat sluta med ett kryss.  Men som sagts tidigare tur och framgång är något man förtjänar. De tre nyförvärven och Jacob Rinnes suveräna form blev riktiga katalysatorer. Kanske att en sådan detalj som Rinnes straffräddning just i Häckenmatchen betydde vändningen. Fru Fortuna hade inte helt vänt ryggen åt Sportklubben.

Under vårsäsongen hade dessa matcher säkerligen slutat annorlunda.